Naslovnica Izdvojeno Crna Gora očekuje hibridne napade – Stiže i NATO

Crna Gora očekuje hibridne napade – Stiže i NATO

268
foto arhiva - ilustracija

Podgorica — Crnogorski ministar obrane Predrag Bošković rekao je u četvrtak da Crna Gora “očekuje pojačane hibridne aktivnosti” ususret parlamentarnim izborima 2020. godine, te da će do kraja ove godine u Crnu Goru stići prvi NATO-ov tim za borbu protiv hibridnog rata.

Bošković je očekivane hibridne napade usporedio s pokušajem prevrata uoči izbora u oktobru 2016. godine za čiju organizaciju su pred crnogorskim sudovima osuđena dvojica agenata ruske obavještajne službe GRU.

“Tada smo pokazali da smo tvrd orah i da nije tako lako poraziti Crnu Goru i njene demokratske tekovine. Također, Crna Gora je pod stalnim hibridnim aktivnostima raznih zainteresiranih strana, što je vidljivo svakodnevno, po pitanju raznih vladinih i ne samo vladinih politika”, kazao je Bošković, prenosi Hina.

Da će prvi specijalizirani tim NATO-a za borbu protiv hibridnih napada doći u Podgoricu objavio je krajem avgusta portal Politiko.eu, podsjećajući da su se čelnici NATO-a u julu 2018. godine, dogovorili da osnuju kontrahibridne timove za podršku, koji saveznicima na njihov zahtjev pružaju prilagođenu pomoć u pripremi protiv hibridnih aktivnosti i reagiranju na njih.

(StarMo)