Naslovnica BiH Covid pasoši bi mogli biti veliki problem za privredu BiH

Covid pasoši bi mogli biti veliki problem za privredu BiH

281
foto arhiva - ilustracija

Sarajevo – Direktor Sektora za industriju i usluge i sekretar Udruženja metalske i elektro industrije Privredne komore FBiH (PKFBiH) Almin Mališević izjavio je da bi eventualno uvođenje covid pasoša na prostoru EU “moglo prerasti u veliki problem i odraziti se na privredu BiH”.

– Transportne i druge kompanije koje isporučuju proizvode na tržište EU mogle bi doći u situaciju da, zbog nemogućnosti vakcinisanja vozača i obezbjeđenja covid pasoša, ne mogu na vrijeme isporučiti svoje proizvode. Stoga apelujemo na nadležne da takvu mogućnost imaju u vidu i da se osigura vakcinisanje vozača kako bi transport putnika i roba mogao nesmetano funkcionirati – istakao je Mališević.

Sumirajući poslovne rezultate za 2020. godinu u metalskoj, automobilskoj, elektro i namjenskoj industriji, Mališević je rekao da ostvarenim učincima rijetko ko može biti zadovoljan.

– Radi se o tradicionalnoj okosnici prerađivačke industrije, koja svoje proizvode uglavnom izvozi na tržište EU i šire i koja je kontinuirano rasla prethodnih godina, ali je pandemija utjecala da lani dođe do smanjenja proizvodnje i izvoza – naveo je Mališević.

(StarMo)