Naslovnica Život Covid kriza: Austrija opet razmatra potpuno “zatvaranje”

Covid kriza: Austrija opet razmatra potpuno “zatvaranje”

137

Beč — Pritisak na austrijsku vladu da uvede potpuno zatvaranje zbog COVID-19 porastao je u četvrtak dok su njene najteže pogođene pokrajine poručile da će usvojiti tu mjeru jer zaraze i dalje rastu uprkos trenutnom zatvaranja za nevakcinisane.

Otprilike 66 posto stanovništva Austrije je potpuno vakcinisano, što je jedna od najnižih stopa u zapadnoj Evropi. Broj zaraženih je među najvišim na kontinentu, sa sedmodnevnom incidencijom od 971,5 na 100.000 ljudi.

Kako se zima približava, slučajevi su porasli širom Evrope, što je navelo vlade da razmotre ponovno uvođenje nepopularnih karantina. Nizozemska je uvela djelimično zatvaranje koje se odnosi na sve, ali Austrija je nastojala da ne nametne dodatne restrikcije za potpuno vakcinisane.

– Imamo vrlo, vrlo malo manevarskog prostora – rekao je konzervativni guverner Gornje Austrije, Thomas Stelzer, pokrajinskom parlamentu, govoreći o pretrpanim jedinicama intenzivne nege.

Gornja Austrija, uporište krajnje desnice i Stranke slobode koja kritikuje vakcine, ima najveću stopu zaraze u zemlji i najnižu stopu vakcinacije. Ona i susjedni Salzburg najteže su pogođeni od devet austrijskih pokrajina. Obje graniče sa Njemačkom.

– Ako sutra ne bude naređeno potpuno zatvaranje, od sljedeće sedmice će sigurno morati biti višesedmično zatvaranje u Gornjoj Austriji zajedno s našom susjednom pokrajinom Salzburgom – rekao je Stelzer.

(StarMo)