Naslovnica Život Covid-19: Veliko otkriće britanskih naučnika

Covid-19: Veliko otkriće britanskih naučnika

487
foto arhiva - ilustracija

London — Britanski naučnici počinju s testiranjem načina liječenja koji bi, nadaju se, mogao doprinijeti suzbijanju najtežih posljedica zaraze covidom-19 u bolesnika s teškom kliničkom slikom.

Otkrili su da pacijenti koji boluju od najtežeg oblika covida-19 imaju izuzetno nizak broj stanica imunološkog sistema koje se zovu T-stanice.

T-limfociti ili T-stanice su, uz B-limfocite, stanice stečene imunosti. Aktiviraju se pri kontaktu sa svojim antigenom, molekulom koja podstiče stvaranje antitijela, odnosno imunosnu reakciju u organizmu, te obavljaju širok spektar funkcija koji uključuje staničnu imunost i regulaciju imunološkog odgovora organizma.

U novom kliničkom ispitivanju evaluirat će se učinak proteina interleukina 7, koji povećava broj T-stanica i može pomoći u oporavku pacijenta. Provode ga, piše BBC, naučnici sa instituta Francis Crick, King's Collegea u Londonu i bolnice Guy's and St Thomas, prenosi Index.hr.

Oni su proučavali krv 60 pacijenata oboljelih od covida-19 te su uočili golem pad T-stanica.

Profesor Adrian Hayday s instituta Crick je kazao da su on i kolege bili vrlo iznenađeni kad su vidjeli šta se događa sa stanicama stečene imunosti. “One nastoje zaštititi organizam, ali čini se da virus djeluje tako da ih u tome sprječava jer se njihov broj značajno smanjio”.

“U mikrolitru (0,001 ml) kapljice krvi zdrava osoba prosječno ima između 2000 i 4000 T-limfocita. U pacijenata zaraženih covidom-19 koje smo testirali bilo ih je samo između 200 i 1200”, kazao je.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)