Naslovnica Izdvojeno Covid-19 otkriven još 2012. godine?

Covid-19 otkriven još 2012. godine?

367
foto arhiva - ilustracija

Wuhan — Tezu da je Covid-19 otkriven još 2012. godine nakon zaraze kineskih rudara koji su čistili izmet šišmiša iznose virolog Johathan Latham i molekularna biologinja Allison Wilson, nakon proučavanja magistarskog rada kineskog ljekara Lija Xua, koji je tada liječio rudare i uzorke njihovog tkiva poslao Institutu za virologiju u Wuhanu na testiranje.

“Dokazi koje sadrži naveli su nas da preispitamo sve što smo mislili da znamo o porijeklu pandemije COVID-19”, napisali su Latham i Wilson u članku objavljenom 15. jula na njihovoj web stranici “Independent Science News”, prenosi novilist.hr svjetske medije.

U aprilu 2012. godine, šest rudara u rudniku Mojiang u jugozapadnoj kineskoj provinciji Yunnan razboljelo se nakon što su proveli više od 14 dana uklanjajući izmet šišmiša. Trojica su na kraju umrla.

Ljekar Li Xu, koji je liječio rudare opisuje kako su pacijenti imali visoku temperaturu, suhi kašalj, bolove u udovima i, u nekim slučajevima, glavobolju – sve od reda simptome koji su sada povezani s Covid-19.

Liječeni su uz pomoć respiratora, steroidima, lijekovima za razrjeđivanje krvi i antibioticima, također slično kao što se to radi i danas. Nakon provođenja više testova na hepatitis, denga groznicu, pa čak i HIV, ljekar se savjetovao s raznim stručnjacima širom Kine, uključujući virologa Zhonga Nanshan, međunarodnog heroja koji je 2003. upravljao borbom protiv SARS-a.

On je također poslao uzorke tkiva rudara u laboratoriju Wuhan, gdje je ustanovljeno kako je izvor zaraze koronavirus sličan SARS-u.

Latham i Wilson vjeruju da se virus, nakon što je “ušao” u rudare, “razvio”u SARS CoV-2, “neobično patogeni koronavirus vrlo prilagođen ljudima”, a uzorci su nekako pobjegli iz laboratorija prošle godine, nakon čega je došlo do globalne pandemije.

Iako su naučnici iz laboratorije Wuhan prikupili uzorke koronavirusa šišmiša u istom rudniku, oni su propustili povezati novu zarazu sa slučajem iz 2012., rekao je Latham, prenijeli su bh. mediji, koji se pozivaju na Fenu.

(StarMo)