Naslovnica Politika Čović zahvalio Tusku za pomoć EU Bosni i Hercegovini

Čović zahvalio Tusku za pomoć EU Bosni i Hercegovini

475
Dragan Čović

Mostar — Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović održao je danas telefonski sastanak s predsjednikom Evropske narodne stranke (European People's Party – EPP) Donaldom Tuskom, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

Tokom sastanka, zvaničnici su razmijenili informacije o različitim mjerama uvedenim širom Evrope za uspješno nadvladavanje krize koronavirusa s posebnim osvrtom na restriktivne i podsticajne mjere uvedene u Bosni i Hercegovini. Također, zvaničnici su komentirali kapacitete zdravstva i ekonomije u BiH, ističući da su primarni ciljevi zaštita zdravlja i sigurnosti te ekonomske stabilnosti građana i preduzeća širom zemlje.

Nadalje, razgovarali su o inicijativi upućenoj čelnicima Evropske unije, predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen i predsjedniku Evropskog parlamenta Davidu Sassoliju. Inicijativa traži izuzimanje Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Zapadnog Balkana iz odluke EU-a kojom se zabranjuje izvoz medicinske opreme za zaštitu od koronavirusa. 

Zvaničnici su izrazili zadovoljstvo predanom saradnjom i prijateljskim odnosima između zvaničnika BiH i EPP-a koji kontinuirano rade na modernoj, prosperitetnoj i evropskoj Bosni i Hercegovini. Nadalje, komentirali su rastući značaj međunarodne solidarnosti i zajednički uloženih napora.

Zvaničnici su zajednički reafirmirali posvećenost evropskom putu Bosne i Hercegovine kao najistaknutijem vanjsko-političkom cilju. Članstvo u Evropskoj uniji, naglasili su, i dalje ostaje visoki prioritet.

Dr. Čović istakao je kako saradnja s najsnažnijom evropskom političkom strankom koja predvodi brojne procese unutar Evropske unije značajno doprinosi evropskom putu BiH i, stoga, ima nemjerljivu važnost.

Predsjedavajući Doma naroda PS BiH dr. Dragan Čović predsjedniku EPP-a Donaldu Tusku je, u ime građana Bosne i Hercegovine i u vlastito ime, izrazio oposebnu zahvalnost za medicinsku i finansijsku podršku Evropske unije za zdravstvo i socio-ekonomski oporavak BiH.

(StarMo)