Naslovnica Izdvojeno Čović: “Ugodan razgovor” sa Merkel

Čović: “Ugodan razgovor” sa Merkel

330
Merkel i Čović

Zagreb — Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović razgovarao je u Zagrebu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel “o uspostavi vlasti i evropskom putu BiH te reformi izbornog zakonodavstva”.

Čović u razgovoru za Fenu ističe da je razgovor organiziran na marginama izbornog kongresa EPP-a u Zagrebu “bio vrlo sadržajan i koristan”.

“Kancelarka je inzistirala na razgovoru o stanju u BiH i posebno da joj pojasnimo dogovor o deblokadi uspostave vlasti te što znači usvojeni dokument u odnosu na NATO savez. Naravno, otvorili smo posebnu priču oko Izbornog zakona, jer smo već tri-četiri puta nas dvoje razgovarali na tu temu, a očito je i hrvatski premijer Andrel Plenković također pripremio teren za to. To smo naglasili sada kao ključni posao, kako osigurati da imamo legitimne predstavnike konstitutivnih naroda, a što bez izmjena Izbornog zakona nije moguće” – kazao je Čović.

On dodaje da je i u razgovoru s kancelarkom Merkel istaknuo “potrebu da se iskoristi postojeći trenutak i u narednih mjesec ili dva završi priča oko reforme izbornog zakondavstva, kako bi iduće izbore 2022. godine čekali u raspoloženju koje neće dovesti do toga da godinu dana nakon izbora nemamo provedbu izbornih rezultata”.

“Razgovor je bio vrlo ugodan. Interesirali su je detalji, jer ona očito puno toga zna o situaciji i problemima u Bi”H – dodao je Čović sumirajući razgovor s njemačkom kancelarkom – prenose Bh portali.

(StarMo)