Naslovnica Politika Čović: U septembru novi razgovori sa SDA

Čović: U septembru novi razgovori sa SDA

246

Mostar — HDZ BiH i SDA trebalo bi da u septembru započnu novu rundu pregovora o Izbornom zakonu, najavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

“Želimo do kraja dogovoriti Izborni zakon sa SDA. Oko Mostara smo se dogovorili, a sad slijedi drugi dio pregovora koji će se odnositi na druge presude. Želimo graditi evropsku BiH, a za nas NATO put i eurointegracije nemaju alternativu. Istina, ambijent u kojem danas radimo traži i nove prilagodbe, a ja se nadamo da ćemo se ipak snaći. Želimo pomoći i zdravstvenim radnicima, moramo biti odgovorni i spriječiti dinamiku širenja koronavirusa”, izjavio je Čović, prenosi BHRT.

Kako je rekao, plan je da pregovore završe sedmicu uoči izbora u Mostaru.

Čović se osvrnuo i na navode o eventualnim izmjenama Dejtonskog sporazuma, rekavši da, dok ne bude jasne parlamentarne većine koja mora biti makar dvotrećinska, o tome neće biti govora.

“Danas imamo okvir po kojemu možemo graditi Bosnu i Hercegovinu. Jasno je naravno i da ćemo zbog evropskih integracija nekada morati raditi preinake. Imali smo pokušaj sa Aprilskim paketom. To je zahtjevan posao. Svakako želimo rješenja u tom pravcu. Potrebno je postići jednakopravnost hrvatskog sa druga dva naroda. Trebat će još mnogo vremena da sve osmislimo i kreiramo evropski put”, naglasio je Čović.

(StarMo)