Naslovnica Politika Čović u Moskvi: Saradnja sa Rusijom se razvija

Čović u Moskvi: Saradnja sa Rusijom se razvija

438
foto: council.gov.ru

Moskva — Između Rusije i Bosne i Hercegovine postoji redovan politički dijalog od povjerenja, a trgovačka i ekonomska saradnja se razvija, izjavila je predsjednica Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Matvinjenko tokom razgovora sa predsjedavajućim Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem.

Matvinjenko i Čović razgovarali su u ponedjeljak, 10. februara u Moskvi, a iz press službe Parlamenta BiH saopšteno je kako je Čović rekao da je “susret obostrano ocijenjen vrlo korisnim za unapređenje bilateralnih odnosa i parlamentarne saradnje, posebno na nivou gornjih domova”.

“Rusija je zainteresovana za razvoj saradnje u više oblasti sa Bosnom i Hercegovinom, sa oba entiteta i tri konstitutivna naroda, Bošnjacima, Hrvatima i Srbima”, kazala je ruska zvaničnica, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako je saopšteno iz Vijeća Federacije, Matvinjenko je navela da je Rusija jedan od najvećih investitora u ekonomiju Bosne i Hercegovine, a ruski poslovni sektor zainteresovan je za širenje odnosa sa Bosnom i Hercegovinom.

“Sredinom prošle godine, ruska direktna strana ulaganja iznosila su 878 miliona američkih dolara”, navela je Matvinjenko.

Prema statistici Centralne banke BiH, priliv direktnih stranih investicija u BiH 2018. godine je iznosio 783,4 miliona maraka, odnosno 2,3 odsto BDP-a. Brojka je približna onoj iz 2017. godine, a najviše investicija u 2018. stiglo je iz Rusije, tačnije, 140,2 miliona maraka, navodi RSE.

(StarMo)