Naslovnica Politika Čović u Moskvi o BiH i regionu u EU, ali ne i...

Čović u Moskvi o BiH i regionu u EU, ali ne i o NATO-u

367
Čović nakon predavanja u Moskvi

Moskva — Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović, u okviru službene posjete Ruskoj Federaciji, održao je predavanje na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose – Univerzitet MGIMO.

U opsežnom izlaganju “Sigurnosni izazovi na zapadnom Balkanu u kontekstu evropske perspektive” informirao je studente “o eurointegracijskim procesima u BiH i njenom okruženju”.

Posebno je naglasio nužnost što skorijeg dobivanja kandidatskog statusa za BiH u procesu integriranja u Evropsku uniju, reformi u području vladavine prava, uključujući reforme izbornog zakonodavstva u skladu s Ustavom i odlukama Ustavnog suda BiH, uz puno uvažavanje odluka Evropskog suda za ljudska prava, te nužnosti pronalaženja kompromisa između kolektivnih prava i prava pojedinca.

Pored primarne važnosti gradnje društva i jačanja institucija države, Čović je podvukao važnost partnerske i razumijevajuće uloge međunarodne zajednice, čiji je utjecaj posebno izražen i čija konstruktivna uloga, kroz facilitiranje dijaloga unutar BiH, može značajno doprinijeti postizanju konsenzusa o svim vitalnim pitanjima.

Čović se posebno osvrnuo na vanjskopolitički aspekt gradnje i njegovanja prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa sa zemljama u neposrednom okruženju, što je, uz unutrašnju konsolidaciju, druga važna pretpostavka očuvanja regionalne stabilnosti.

Naglasio je kako je među državama i narodima koji dijele taj prostor, “potrebno razvijati uzajamno poštivanje, solidarnost i zajedničko okupljanje oko evropskih političkih vrijednosti”.

Nakon predavanja, nastavljen je dijalog sa studentima, koji su pokazali izražen interes za bolje razumijevanje društveno-političkih prilika u BiH, saopćeno je iz Ureda predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH.

(StarMo)