Naslovnica Politika Čović: U maju intenziviranje pregovora sa SDA

Čović: U maju intenziviranje pregovora sa SDA

247

Mostar — Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako očekuje da će sredinom maja doći do intenziviranja pregovora delegacija HDZ BiH i SDA i predstavnika međunarodnih institucija o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Čović smatra kako će zakon biti pripremljen i dogovoren upravo u vrijeme kako je i planirano, a to je kraj juna te da će se prema odredbama tog zakona sljedeće godine održati izbori.

“Naše je (HDZ-a BiH i HNS-a) da vodimo taj pregovarački proces tako da u naredna dva mjeseca sve presude od one o legitimnom predstavljanju Ustavnog suda, kao i sve presude iz Strasbourga, ugradimo u Izborni zakon, a prema tom zakonu, što eventualno bude trebalo da promijenimo i u Ustavu”, izjavio je Čović u petak novinarima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH, prenijeli su bh. mediji, pozivajući se na Fenu.

Izrazio je očekivanje da pregovori neće biti na teret jednoj, drugoj ili trećoj strani, jer kako je kazao, Izborni zakon tiče se svih političkih opcija.

Dodao je kako se nada da će se u takvoj atmosferi u konačnici postići dogovor koji će se moći usvojiti u oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Odgovarajući na pitanje o problemu imenovanja komesara policije HNK, Čović je izrazio uvjerenje da će nosioci izvršne, zakonodavne i političke vlasti u HNK oko tog pitanja dogovoriti vrlo skoro.

(StarMo)