Naslovnica Politika Čović: Sprega CIK-a i bošnjačkih političkih subjekata

Čović: Sprega CIK-a i bošnjačkih političkih subjekata

403

Sarajevo/Mostar — Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Dragan Čović uputio je novo pismo predstavnicima međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini u kojem ih obavještava da je jučer službeno podnesena krivična prijava Tužilaštvu BiH protiv predsjednika i članova Centralne izborne komisije (CIK) BiH zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja i nesavjesnog rada u službi.

Kako navodi, postoji mnogo elemenata nezakonitih i institucionalno neprihvatljivih radnji koje im se stavljaju na teret, od kojih su im mnoge već ranije predočene, a došlo se i do novih spoznaja koje predstavljaju elemente za krivični progon.

“Ti elementi obuhvataju hronologiju prethodnih ‘propusta’ na koje smo blagovremeno upozoravali, a koji su evidentno poslužili kao priprema terena za organizirano, plansko i koordinirano otuđenje vijećničkih pozicija u većinski hrvatskim izbornim područjima u korist probošnjačkih stranaka. Ukratko, umjesto da zajedno proslavimo dan mostarskih izbora kao praznik demokratije, svjedočili smo nedopustivim zloupotrebama i besprizornoj krađi, tj. udruženom kriminalnom djelovanju državne institucije CIK-a i bošnjačkih političkih subjekata koji su svojevremeno u tu instituciju instalirali svoje stranačke poslušnike, čime je stvorena nelegalna situacija”, ističe se u pismu, prenosi BHRT.

Čović navodi da ne treba posebno naglašavati koliko je „opasno i drsko u gradu koji je primjer postkonflitkne lokalne sredine koja zahtijeva uvijek brižan i delikatan pristup, balans i ravnotežu poduzimati takve radnje koje destabiliziraju odnose i unose nemir između Hrvata i Bošnjaka“.

“Uzimajući u obzir sve navedeno, već sada su izbori duboko kompromitirani na način da pobrojane nepravilnosti i nezakonitosti, koje će sasvim sigurno biti predmet sudskog postupka, nije moguće korigirati upornim prebrojavanjem glasova. Zbog obilnog dokaznog materijala koji potkrepljuje navedene indicije za očekivati je izjašnjenje Tužilaštva i Suda o zavjereničkom karakteru djelovanja CIK-a u sprezi s bošnjačkim političkim subjektima, primarno u smislu planskog fiktivnog prijavljivanja birača bošnjačke nacionalnosti u većinskim hrvatskim područjima te saučesništva u pratećim zavjereničkim malverzacijama kojima su direktno favorizirani bošnjački politički subjekti. Zbog svega toga suočeni smo s realnim rizikom da rezultati provedenih izbora, koji su epilog udruženog manipulativno-kriminalnog djelovanja u koje je uključena i institucija CIK-a u aktuelnom sastavu, budu sudski i politički osporeni. Takvo što nas zasigurno vraća na početak procesa, ali u daleko lošiju poziciju od one u kojoj smo bili uoči pregovora, što, duboko sam uvjeren, niko od nas ne želi”, ističe Čović.

U pismu upućenom šefu Delegacije EU u BiH Johannu Sattleru, visokom predstavniku Valentinu Inzku, američkom ambasadoru Ericu Nelsonu i šefici Misije OSCE-a Kathleen Kavalec, Čović ih poziva da pomno prate razvoj situacije kako bismo „pravnim sredstvima kroz nadležne institucije Bosne i Hercegovine ispravili nepravdu i spriječili daljnju zloupotrebu izbornog procesa u Gradu Mostaru“.

(StarMo)