Naslovnica Politika Čović se zahvaljuje Plenkoviću

Čović se zahvaljuje Plenkoviću

206
sastanak u Zagrebu; foto: ilustracija

Sarajevo — Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović uputio je pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću povodom uspješnog okončanja sastanka lidera Evropske unije i zapadnog Balkana u Zagrebu.

“U svjetlu održanog sastanka lidera Evropske unije i zapadnog Balkana, dozvolite mi još jedanput, u ime svih naroda Bosne i Hercegovine, kao predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH uputiti iskrenu zahvalu za Vaše nesebično zalaganje i snažan doprinos procesu evropskih integracija BiH u ulozi predsjednika Vlade zemlje predsjedavajuće Vijeća Evropske unije”, navodi se u pismu, koje prenose federalna.ba i Fena.

Dodaje se da je Bosna i Hercegovina “rezultatom Vaše izuzetne podrške i razumijevanja te zalaganja Republike Hrvatske na održanom sastanku imala posebno mjesto i vidljivost, s posebnom pažnjom posvećenom pitanjima našeg evropskog puta, zaštite legitimnosti i ustavne jednakopravnosti Hrvata u BiH“.

“Vaše nemjerljive zasluge prilikom predaje Zahtjeva BiH za članstvo u Evropskoj uniji značajno su pomogle iskorak BiH ka članstvu u velikoj evropskoj porodici. Danas je Vaša podrška dobijanju kandidatskog statusa BiH preznačajna, na čemu Vam izražavam veliku zahvalnost. Uvjeren sam da BiH može sustići ono što je u prethodnom periodu propustila i time uspješno nastaviti put ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. Duboko vjerujem da ćemo na zahtjevnom putu integriranja u Vama i Republici Hrvatskoj i dalje imati pravog i iskrenog prijatelja”, navodi Čović u pismu.

Zahvalio je i na razumijevanju te finansijskoj podršci Evropske unije s ciljem podsticanja oporavka, ubrzanja ekonomskog rasta i podrške reformskim procesima nužnim za iskorake na putu ka EU kojom će i Bosna i Hercegovina biti obuhvaćena.

(StarMo)