Naslovnica Politika Čović: Sarajevo dobije kao šest drugih kantona

Čović: Sarajevo dobije kao šest drugih kantona

520
Dragan Čović; foto: ilustracija

Široki Brijeg — Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović kazao je u srijedu, nakon posjete Štabu civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK), kako očekuje da će Odluka Vlade Federacije o dodjeli 21 miliona maraka kantonima i općinama ipak biti provedena jer neke općine pogođene mjerama uslijed koronavirusa bez tih sredstava neće moći preživjeti.

Dodao je da je primarni zadatak sastanak s privrednicima kako bi se donijele mjere za ekonomski oporavak.

“Naredne sedmice ćemo napraviti sastanak s privrednim predstavnicima. Treba nam procjena finansijskih sredstava i u FBiH će morati doći do zaduživanja, želimo od potpisnika da uz dva entiteta bude spomenuto i naših deset kantona, da nema političkog nadmudrivanja kad je u pitanju raspodjela tih sredstava”, rekao je, prenose portali, koji se pozivaju na Fenu.

Transfer od 21 miliona maraka, kaže Čović, služi tome kako bi se kompenzirao nepravedni zakon o raspodjeli PDV-a i javnih prihoda.

“Taj zakon je donesen u 12. mjesecu, a neko je to sada obojio koronavrisuom, taj transfer se mora osigurati, on služi za kompenzaciju neravnomjerne raspodjele prihoda, Kanton Sarajevo dobije novca kao šest drugih kantona, to je neprihvatljivo i nedopustivo, zato je naša reakcija bila takva”, kazao je Čović i dodao da će znatno više sredstava trebati zdravstvenim ustanovama.

Upitan za situaciju u Aluminiju i ponudu Abraham grupe, kazao je kako su ponudu prihvatili i u Vladi Federacije i u Vladi Republike Hrvatske koja ima 14 posto vlasničkog udjela, kao i mali dioničari.

Što se tiče lokalnih izbora, Čović kaže kako ih nema smisla održavati, ako se u skorijem periodu utvrdi kako se situacija s pandemijom koronavirusa ne stišava.

Predsjednik Vlade ZHK Zdenko Ćosić ocijenio je licemjernom politiku koja je odobrila pa potom uskratila spomenuta sredstva.

“Mjere koje donosimo, a vezane su uz pandemiju, podrazumijevaju i određene finansijske troškove. Mi do sada ni od jednog izvora, osim naših unutrašnjih izvora, nismo dobili ni jednu marku. Kada govorimo o ovim transferima koji su predviđeni pa populistički uskraćeni, tek sada s obzirom da su sredstva bila usmjerena nama, vidi se licemjerje te politike koja želi uskratiti sredstva nama koji se borimo s pandemijom”, kazao je Ćosić dodavši kako vlada ZHK priprema mjere koje će se odnositi na rasterećenje privrede.

(StarMo)