Naslovnica Politika Čović sa ambasadorom RH: Nastaviti razgovore o Izbornom zakonu

Čović sa ambasadorom RH: Nastaviti razgovore o Izbornom zakonu

288

Sarajevo — Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Dragan Čović susreo se s ambasadorom Republike Hrvatske u BiH Ivanom Sabolićem.

Tokom današnjeg susreta dr. Čović i ambasador Sabolić razgovarali su o mjerama koje institucije provode u borbi i suzbijanju širenja korona virusa, posebno u posljednje dvije sedmice kada cjelokupni prostor jugoistočne Evrope, kao i zemlje članice Evropske unije, imaju povećan broj zaraženih.

Sve aktivnosti u ovom pogledu trebaju biti nastavljene kontinuirano i s preporukama epidemiologa, i medicinske struke i institucija civilne zaštite kako bi zdravstveni sistem nesmetano mogao funkcionirati u ovom zimskom periodu, rečeno je tokom susreta.

Na sastanku se razgovaralo i o nedavnim tragičnim napadima i incidentima u BiH koji se dovode u vezu sa migrantima i koji su sve učestaliji u posljednje vrijeme što dodatno usložnjava sigurnosnu situaciju, prenose bh. mediji, pozivajući se na Fenu.

Čović i ambasador Sabolić razgovarali su i o aktuelnoj političkoj situaciji, te je ocijenjeno da je potrebno intenzivirati razgovore na višim nivoima nakon što su, uz izuzetak grada Mostara, održani lokalni izbori. Čović je izdvojio zastoje u provedbi izborne reforme i potrebu vraćanja tim aktivnostima.

Potpisani sporazum u Mostaru između legitimnih političkih predstavnika hrvatskog naroda i bošnjačkih političkih predstavnika kojim su regulirana izborna pravila za Mostar, te načela izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, služe kao osnov za nastavak pregovora kojim se ključna pitanja funkcioniranja države trebaju riješiti. Legitimno predstavljanje, ustavno zagarantovano kroz konstitutivnost tri naroda, je ustavni princip koji regulira odnose između tri nacionalne grupe i koji garantuje punu suverenost Bosne i Hercegovine, ali i jedan od uslova za nastavak evropskog puta i sticanje statusa kandidata, naglašeno je na sastanku, navodi se u saopštenju Parlamenta BiH.

Tokom razgovora posebno je izdvojena saradnja dvije susjedne države kao primjer ekonomske i privredne saradnje, te direktna ulaganja kako institucija Republike Hrvatske tako i realnog sektora, gdje je upravo Republika Hrvatska jedna od najistaknutijih zemalja u tome partnerskom pogledu.

Također, pomoć kapitalnim i infrastrukturnim projektima koje podupire Središnji ured za Hrvate van Republike Hrvatske jedan je od mehanizama koji se pokazao kao izuzetno uspješan, posebno u Vladi premijera Plenkovića, čija je Vlada, kako je zajednički ocijenjeno, podignula stepen direktne podrške Hrvatima u Bosni i Hercegovini, saopšteno je.

(StarMo)