Naslovnica Život Čović s lopatom – Kreće gradnja dionice Počitelj – Zvirovići

Čović s lopatom – Kreće gradnja dionice Počitelj – Zvirovići

692
Dragan Čović

Čapljina — Danas je započela U Dretelju kod Čapljine počela svečana ceremonija polaganja kamena temeljca, čime je službeno označen početak radova na dionici autoceste Koridora 5C Počitelj – Zvirovići.

Svečanosti u Dretelju prisustvuju predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović, federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, kineski ambasador u BiH Đi Ping i predstavnik izvođača radova “China State Construction Engineering Corporation Limiteda” Tang Hao.

“To je prvi infrastrukturni projekt koji realiziraju kineske tvrtke u Federaciji BiH te prva autocesta i most koje grade kineske tvrtke u BiH. Također i prvi trilateralni projekt između Kine i Europske unije u BiH što govori o njegovom značaju. Obje kineske tvrtke su među 500 najjačih tvrtki u svijetu s bogatim građevinskim iskustvom i profesionalnom sposobnošću izvedbe” – kazao je kineski ambasador u BiH.

Denis Lasić, federalni ministar prometa i komunikacija kazao je kako je ova dionica “posebno važno zbog turističkog potencijala ovog područja na kojem se nalaze svjetski poznata turistička odredišta poput Međugorja, Kravica, Počitelja kao i neposredna blizina Mostara, Ljubuškog i Neuma”.

Dionica Počitelj – Zvirovići u ukupnoj dužini od 10,1 kilometar, od izuzetne je važnosti, jer će gradnjom te dionice Hercegovina biti direktno povezana s Europskom unijom, odnosno s Graničnim prijelazom Bijača.

Ova dionica, odnosno LOT 1, obuhvata trasu autoceste od početne stacionaže do mosta Počitelj i od mosta Počitelj do petlje Zvirovići. Veliki most kod Počitelja nije sastavni dio ovog lota.

(StarMo)