Naslovnica Politika Čović s ambasadorom Rusije o Izbornom zakonu, legitimnom predstavljanju…

Čović s ambasadorom Rusije o Izbornom zakonu, legitimnom predstavljanju…

92

Sarajevo — Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović danas je u Sarajevu održao sastanak s ambasadorom Ruske Federacije u BiH Igorom Kalabuhovim.

Teme sastanka obuhvatile su odnose dvaju zemalja, prospekte saradnje, te aktuelnu političku situaciju i izmjene Izbornog zakona BiH.

Čović je istakao potrebu hitne izmjene Izbornog zakona i ograničenih ustavnih izmjena prije 2022. godine. Takav razvoj, kazao je, značajno će doprinijeti unutrašnjoj stabilnosti, političkom dijalogu i ozbiljnom napredovanju prema vanjsko-političkim ciljevima. Također, naglasio je kako navedene izmjene ne smiju voditi ka narušavanju Ustava, niti temeljnih odrednica Bosne i Hercegovine koje su potvrđene Daytonskim sporazumom.

Naglasio je kako se konstitutivnost, jednakost i prava konstitutivnih naroda, te legitimno političko predstavljanje moraju u potpunosti poštivati. Potvrdio je kako je nužno provesti odluke Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava za uklanjanje postojećih diskriminacija.

Na kraju, zvaničnici su razgovarali o unapređenju bilateralnih odnosa i prilikama za jačanje ekonomske i ekonomske saradnje. Također je razgovarano i o oporavku od pandemije koronavirusa, saopšteno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

(StarMo)