Naslovnica Politika Čović razgovarao s Varhelyijem

Čović razgovarao s Varhelyijem

309
Dragan Čović

Sarajevo — Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović održao je danas putem video – poziva sastanak s komesarom za proširenje i susjedstvo Evropske unije (EU) Oliverom Varhelyijem.

Tokom sastanka zvaničnici su razgovarali o stanju pandemije koronavirusa u Bosni i Hercegovini, pomoći EU, ekonomskim mjerama, kandidatskom statusu za članstvo u EU, migracijskoj krizi i drugim istaknutim temama.

Zvaničnici su komentirali trenutnu epidemiološku, te socio-ekonomsku situaciju u Bosni i Hercegovini i svijetu usljed pandemije koronavirusa, ističući pomoć EU za BiH koja se pokazala od velike važnosti za zaštitu od zdravstvenih, društvenih i ekonomskih izazova.

Nadalje, bilo je riječi i o ekonomsko-privrednim mjerama i planu oporavka za Bosnu i Hercegovinu i zapadni Balkan, pri čemu su sagovornici potcrtali važnost daljnje saradnje u suzbijanju posljedica. Istaknuto je kako BiH treba imati posebno mjesto u planu oporavka, te da će takvo mjesto biti osigurano u narednom periodu.

Zvaničnici su istaknuli važnost sticanja statusa kandidata BiH za članstvo u EU, te da je neophodno u što skorijem roku približiti se članstvu u evropskoj porodici. Ističući 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, izraženo je zadovoljstvo nedavno postignutim iskoracima, kao i apsolutna opredijeljenost za ispunjavanje prioriteta koje će doprinijeti daljem jačanju evropske budućnosti BiH. Naglašavajući da su upravo lokalni izbori u Gradu Mostaru jedan od ključnih prioriteta, istaknuto je da lokalni izbori u Mostaru moraju biti organizirani kada i u svim ostalim lokalnim sredinama 2020. godine.

Također, govoreno je o stanju migrantskih priliva, ističući pitanja azila, sigurnosti i koordinirane saradnje. Naglašeno je kako su kontinuiran dijalog i saradnja sa evropskim organima dio efikasnog odgovora BiH, uz daljnji dijalog i rad institucija BiH.

Na kraju, komesar Varhelyi je Čoviću zaželio što skoriji oporavak, saopšteno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

(StarMo)