Naslovnica Politika Čović-Radman: Izrael ima pravo zaštititi se

Čović-Radman: Izrael ima pravo zaštititi se

185

Mostar — Predsjednik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović susreo se danas s ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlić Radmanom s kojim se složio kako Izrael ima apsolutno pravo zaštiti se od napada terorističkih organizacija, ali i obavezu u postizanju mira.

Zvaničnici su prije zajedničkog učešća na komemoraciji i obilježavanju 76. godišnjice Bleiburške tragedije i križnog puta hrvatskog naroda na Radimlji kod Stoca, komentirali političku, sigurnosnu i epidemiološku situaciju u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj.

Politički dijalog i kompromis te potpisani sporazum političkih zvaničnika iz juna 2020. godine, koji je rezultirao održavanjem izbora u Mostaru, uz medijaciju i učešće predstavnika međunarodne zajednice u BiH, mora biti vodilja daljnim neophodnim reformskim procesima u BiH, istaknuto je na sastanku.

Prema potpisanom Mostarskom sporazumu, moraju se napraviti određene izmjene i u Izbornom zakonu, odnosno izbornom zakonodavstvu uz ograničene izmjena Ustava, kako bi kompletan izborni proces bio transparentniji, vjerodostojniji i kako ne bismo imali ovih problema koje sada imamo u BiH, naglašeno je.

Također, zvaničnici su se složili kako je implementacija Mostarskog sporazuma u cjelini, ključna pretpostavka stabilnosti i funkcionalnosti BiH, od čije će implementacije zavisiti pokretanje brojnih drugih političkih i ekonomskih procesa u BiH, kao i pitanje daljeg kretanja BiH u procesu euroatlantskih integracija.

Zvaničnici su se osvrnuli i na trenutna politička događanja na Bliskom istoku i izraelsko-palestinskog sukoba, “koja neko svjesno, u određenoj mjeri i zlonamjerno, želi prenijeti na prostor Bosne i Hercegovine”.

Na sastanku je istaknut jasan i precizan stav.

“Izrael ima apsolutno pravo oduprijeti se napadima od strane Hamasa, koji svojim djelovanjem ugrožava ne samo prostor Bliskog istoka, nego predstavlja i globalnu prijetnju. Mirovni proces i direktni pregovori dviju strana trebaju dovesti do održivog i konačnog političkog rješenja i osiguranju trajnog mira. U ovom trenutku, pokazuje se volja s obje strane da se okončaju nemiri i nadamo se da će diplomatske aktivnosti imati rezultat na zadovoljstvo i izraelskog i palestinskog naroda”, zaključili su Čović i Grlić Radman.

Na današnji dan obilježava se 29. godišnjica od prijema Hrvatske u članstvo Ujedinjenih nacija, te je predsjednik Čović čestitao ministru Grlić Radmanu ovu značajnu godišnjicu, saopšteno je u subotu iz HDZ-a BiH.

(StarMo)