Naslovnica Politika Čović: Predsjedništvo, Dom naroda i Mostar – zajednički paket

Čović: Predsjedništvo, Dom naroda i Mostar – zajednički paket

592

Mostar — Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović izjavio da će za petnaestak dana biti završene sve procedure oko formiranja novog saziva Vijeća ministara BiH te da bi proces usaglašavanja ministara i njihovih zamjenika trebao biti završen do novogodišnjih praznika.

Čović je nakon sjednice Predsjedništva Hrvatskoga narodnoga sabora (HNS) BiH u ponedjeljak u Mostaru istakao kako se nada da će sutra uslijediti imanovanje Zorana Tegeltije za mandatara Vijeća Ministara BiH, da će on dobiti taj mandat, te da će nakon toga uslijediti proces usaglašavanja ministara i njihovih zamjenika.

Naveo je kako HDZ BiH ima svoje prijedloge i imena u Vijeću ministara, i to za tri ministra (finansija, civilnih poslova i pravde) i tri zamjenika ministra (vanjskih poslova, vanjske trgovine i odbrane).

“S te strane HDZ BiH će se držati svoga načela, odnosno iskusnih i mladih ljudi, ali i dovoljnog broja zastupljenosti oba spola”, kazao je Čović, prenijeli su bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Istakao je kako će se time pokrenuti dinamika ne samo ka euroatlantskom putu, nego i na unutrašnjim reformama.

“Formiranjem Vijeća ministara, a evidentno je da će se ono formirati, bit ćemo bliže kandidacijskom statusu i u vrijeme predsjedavanja Republike Hrvatske Evropskom unijom u maju pokušati se naći na stolu kandidata zajedno sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom”, optimista je Čović.

Kada je u pitanju formiranje federalne vlade, Čović kaže kako se paralelno razgovara i o reformi Federacije, posebno izbornom zakonodavstvu.

“Tražimo rješenja oko Predsjedništva BiH, Doma naroda FBiH i Grada Mostara paralelno kroz zajednički paket”, pojasnio je Čović, napominjući kako je prevažno za Hrvate da 2022. imaju Izborni zakon i da im niko ne bira legalne predstavnike koji su po Ustavu Aneksa 4. Daytonskoga sporazuma precizno definirani.

“Otvorili smo proces kako reorganizirati Vladu F BiH zajedno sa SDA i nadam se da ćemo uspjeti za oko mjesec dana usaglasiti stav”, mišljenja je Čović, dodajući da im je želja prije uspostave Vlade FBiH napraviti promjene kako bi iz Vlade „nestala neustavna ministarstva i došla neka druga koja su potrebnija za ovo vrijeme“, kao na primjer ministarstvo za porodicu, mlade ili demografiju.

Čović je na kraju čestitao svima koji slave Dan državnosti BiH i pozvao sve koji vole ovu državu da što prije osiguraju jednakopravnost Hrvata, Srba, Bošnjaka i drugih jer je to, kako je kazao, osnova funkcioniranja BiH.

(StarMo)