Naslovnica Politika Čović pozvao Izetbegovića da “poštuje ranije dogovore”

Čović pozvao Izetbegovića da “poštuje ranije dogovore”

211
Dragan Čović

Mostar — Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović u srijedu je odbacio kritike koje mu je zbog sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem uputio čelnik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kojega je istodobno pozvao da “poštuje ranije dogovore čiji je cilj osigurati izmjene izbornog zakona BiH”.

U intervjuu za “Dnevni avaz” Čović je kazao kako je u ponedjeljak tokom susreta s Vučićem u Beogradu na kojemu je bio i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik “glavna tema bila izvještaj Europske komisije o napretku BiH”.

Čelnik HDZ-a taj je dokument opisao kao “dosta siv” uz ocjenu kako bi u tim okolnostima bilo veliko postignuće ukoliko bi BiH naredne godine dobila status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Čović je kazao kako je s Vučićem razgovarao i o predstojećim lokalnim izborima u BiH zakazanim za 15. 11., a ponovio je svoje ranije ocjene kako je CIK “u sadašnjem sastavu nezakonit”.

– Nije tajna da neke političke opcije žive posljednjih desetak godina isključivo na izbornom inženjeringu koji se provodi u izbornom procesu, kazao je Čović aludirajući na “slučaj Komšić” odnosno činjenicu da je on kao hrvatski član Predsjedništva BiH izabran uz potporu SDA na čijem je čelu Izetbegović.

 

(StarMo)