Naslovnica Politika Čović: Potpuno pogrešna odluka PIC-a i OHR-a

Čović: Potpuno pogrešna odluka PIC-a i OHR-a

185

Mostar — Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako je upravo zahvaljujući zvaničicima njegove stranke Vijeće ministara BiH usvojilo državni budžet.

“Mi smo uradili sve da stvorimo ambijent da premao zakonu dobijemo budžet za 2022. godinu i na tome je gospodin Bevanda radio zadnjih godinu i po dana. I upravo svi oni koji su blokirali da uopće dođemo do jednog takvog dokumenta, sad su željeli profitirati na način da optuže kako neko ne želi izbore i da mi kao tobože sprječavamo osigurati sredstva Centralnoj izbornoj komisiji”, izjavio je Čović nakon sjednice stranačkog predsjedništva, javlja Fena.

Dodao je kako su upravo HDZ-ovi ljudi u Vijeću ministara BiH izvršili pritisak kako bi se usvojio državni budžet i osigurao novac za izbore te da je potpuno pogrešna odluka Vijeća za implementaciju mira i i Ureda visokog predstavnika da se nametne odluka o finansiranju izbora.

“Takva odluka narušava odnose u BiH, pogotovo kada imate činjenicu da je Vijeće ministara BiH jednoglasno donijelo i prijedlog budžeta i tu odluku, a onda imate intervenciju sa strane. Mi, naravno, te odluke poštujemo i nismo reagirali s tim da želimo skrenuti pažnju da nametanje odluka nije način ako želimo evropski put”, kazao je Čović.

Komentirajući američke sankcije predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari, Čović je kazao kako je Čavara pogrešna osoba kada se govori o antidejtonskom ili antiustavnom djelovanju.

“Mi smo se već ranije jasno izjasnili da podržavamo rad predsjednika FBiH, jer smo uvjereni da je svojim radom apsolutno štitio ustav i zakone unutar Federacije BiH i u ovom vremenu u kojem nemamo uspostavljenu izvršnu vlast; za što apsolutno ne možemo preuzeti bilo kakvu odgovornost, čuvao je Federaciju da funkcionira kao normalniji dio institucija u BiH i s takvom ćemo se porukom obratiti američkoj administraciji”, poručio je prvi čovjek HDZ-a BiH.

Na novinarsko pitanje hoće li putovati u Bruxelles na susret s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, Čović je odgovorio kako se o tome mogućem sastanku usmeno razgovara već neko vrijeme ali da nema formalnog datuma kada bi se taj sastanak mogao održati niti se zna ko će učestvovati.

Govoreći o mogućem kandidatu Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH za Predsjedništvo BiH, Čović je kazao kako će se do kraja mjeseca definirati izborne liste, kao i ime kandidata HNS-a za Predsjedništvo BiH kojeg će podržati 11 ili 12 stranaka s hrvatskim predznakom.

(StarMo)