Naslovnica Politika Čović poslao ultimatum iz Bruxellesa!?

Čović poslao ultimatum iz Bruxellesa!?

739

Bruxelles — Ne bude li dogovora o izmjenama izbornog zakonodavstva do kraja ove godine, BiH bi mogla upasti u daleko veću krizu, jer ne bi bilo uvjeta za provedbu izbora, izjavio je u ponedjeljak u Briselu predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

“Ako nema dogovora, izbora vjerovatno neće biti, iako neki misle da se mogu organizirati. Ja na to kažem da će biti kao u Mostaru, gdje nismo imali izbore 12 godina, jer nisu postojali uvjeti za to”, rekao je Čović.

On je u ponedjeljak u sjedištu Evropskog parlamenta razgovarao s nizom sagovornika koje je upoznao o sadašnjoj situaciji u BiH i nastojanjima da se dođe do razgovora o izbornom zakonu.

Između ostalih, razgovarao je sa zamjenicom predsjednika Evropskog parlamenta Robertom Metsolom, predsjednikom vanjskopolitičkog odbora Davidom McAllisterom i parlamentarnim izvjestiteljem za BiH Paulom Rangelom.

Ističe kako mu se čini da jedino hrvatska strana želi dogovor o izbornom zakonu, dok je bošnjačka strana manje zainteresirana jer “joj odgovara status quo”.

(StarMo)