Naslovnica Politika Čović posjetio Krizni štab HNK

Čović posjetio Krizni štab HNK

640

Mostar — Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović posjetio je danas krizni Štab civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona u Mostaru, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

Predsjednik Vlade i kriznog Štaba civilne zaštite HNK dr. Nevenko Herceg, prezentirao je poduzete mjere i aktivnosti u borbi protiv pandemije koronavirusa na području cijelog HNK, uz činjenicu kako je taj kanton epidemijski najpogođeniji prostor u Federaciji BiH.

Izraženo je zadovoljstvo zbog posljednjih pokazatelja o određenom stabiliziranju zdravstveno-epidemiološkoga stanja u HNK, te je ocijenjeno kako Vlada i Kantonalni štab CZ-a stanje drže pod kontrolom.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o vitalnim pitanjima i pomoći s viših nivoa vlasti koje se direktno tiču kantona, posebno Vlade Federacije BiH. Garant stabilnosti nižih nivoa vlasti kantona, gradova i općina, transfer je iz federalnog budžeta, koji je nezakonito prenamjenjen na Vladi Federacije BiH, i to se mora promjeniti, istaknuto je.

Vlada HNK imenovala je koordinacijsko tijelo, koje radi na prijedlogu seta kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih mjera za pomoć privredi, koje priprema u saradnji s nadležnim institucijama, gradovima, općinama i organizacijama poslodavaca. Naglasak je na povećanju podsticaja za poljoprivredu, turizam i ugostiteljstvo, industriju, uz obavezan kriterij da poslodavac nije otpustio nijednoga radnika.

Predsjednik Čović je naglasio kako se u borbi s epidemijom mora raditi na osmišljavanju intenzivnih mjera pomoći privredi. Tokom sljedeće dvije sedmice, kroz parlamentarno djelovanje, donijet će se ključne odluke koje će u dovoljnoj mjeri pomoći i saniranju budžeta i privredi u nadvladavanju problema izazvanih epidemijom, navodi se u saopštenju iz HDZ-a BiH.

(StarMo)