Naslovnica Politika Čović posjetio Hrvate Vojvodine

Čović posjetio Hrvate Vojvodine

307

Mostar/Subotica — Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović posjetio je danas u Subotici delegacije Hrvatskog nacionalnog vijeća i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, te se sastao s konzulom Republike Hrvatske u Republici Srbiji, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

Na sastancima je razgovarano o položaju i zaštiti Hrvata u Bosni i Hercegovini, Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji, te zaštiti i očuvanju identiteta hrvatskog naroda. Također je razgovarano o saradnji Hrvata u Vojvodini i Bosni i Hercegovini, te planovima za buduću saradnju na dobrobit zajedničkog djelovanja u očuvanju hrvatskog nasljeđa i razvoja smjernica za aktivan angažman.

Prilikom sastanaka, dr. Čović je također govorio o svim aktuelnim političkim i ekonomskim prilikama u BiH. U razgovoru su se osvrnuli i na probleme pri formiranju vlasti u BiH, posebno Vijeća ministara BiH, gdje je naglašeno kako hrvatska strana zagovara ubrzani put euroatlantskih integracija za BiH.

Istaknuto je kako se mora uvažavati ravnopravnost, konstitutivnost, kao i svaki dogovor konstitutivnih naroda o euroatlantskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, te kako je zaštita prava svih naroda u regiji put ka stabilnosti, razvoju i integraciji, kao i ključ budućnosti jugoistočne Evrope, navodi se uz ostalo u saopštenju iz HDZ-a BiH.

(StarMo)