Naslovnica Politika Čović ponovio Murphyju: Nema uslova za izbore

Čović ponovio Murphyju: Nema uslova za izbore

85

Sarajevo — Susret predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine (PS) BiH Dragana Čovića i ambasadora SAD-a Michaela Murphya održan je u četvrtak u Sarajevu.

Razgovarali su o aktuelnoj situaciju u BiH, unutrašnjim odnosima, Općim izborima kao i procesu reforme Izbornog zakona koje je ostalo otvoreno političko pitanje, uprkos “naporima hrvatskih predstavnika da svi pregovori završe dogovorom”, saopćeno je iz HDZ-a BiH, prenose bh. mediji.

Čović je potvrdio stav koji je, kako se navodi, jasan i artikuliran u potpunosti.

“U ovome trenutku ne postoje uslovi za održavanje izbora u BiH kao ni za implementaciju izbornog procesa, prvenstveno u pogledu konstituiranja gornjih parlamentarnih domova na federalnom i državnom nivou. Takvo što može dovesti u pitanje potpunu legalnost izbornog procesa, što bi dodatno usložnilo i stvorilo nestabilnost cjelokupnog političkog sistema na svim nivoima”, stoji u saopćenju.

Zahvalio se na medijaciji američke administracije, podršci i cjelokupnom angažmanu u BiH.

Regionalni, evropski i transnacionalni odnosi također su bili tema razgovora.

Čović je naglasio kako Evropa mora biti čvrsto opredijeljena na miru i prosperitetu čije je temelje postavila Schumanova deklaracija prije 72 godine i stvorila današnje konture EU, navodi se u saopćenju.

(StarMo)