Naslovnica BiH Čović pojasnio o čemu HDZ neće pregovarati sa SDA

Čović pojasnio o čemu HDZ neće pregovarati sa SDA

125
Dragan Čović

Sarajevo – Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović kazao je danas nakon susreta s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem da su razgovarali o mnogim pitanjima, ali da HDZ “neće razgovarati o jednakopravnosti i legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda”.

Kaže da su sada u situaciji kada bi trebalo pozvati svjedoke Sporazuma koji je potpisan u Mostaru 17. juna 2020. godine, jer je tu definiran okvir za Mostar kao i okvir za Izborni zakon zbog čega smatra da bi s njima uskoro trebali biti organizirani razgovori.

Potvrdio je da je bilo razgovara o izboru članova Predsjedništva BiH i domova naroda gdje HDZ želi ispoštovati sve presude Ustavnog suda BiH o predstavljanju konstitutivnih naroda i sve odluke Evropskog suda za ljudska prava.

Čović smatra da su te odluke pomirljive i ako bi se došlo do usaglašenog stava oko rješenja za ta pitanja, koja bi trebala biti što jednostavnija, da se prema potrebi izmjena Izbornog zakona prilagodi i potreba izmjena Ustava BiH.

Te izmjene Ustava bi bile u ograničenom kapacitetu, kaže lider HDZ-a, jer je teško raditi na izmjenama najvišeg akta u državi budući da se to nije dogodilo posljednjih 15 godina.

Najavio je da bi u narednih sedam do 10 dana trebali biti obavljeni razgovori i onda će biti jasnije kojim putem dalje ići da se napravi dogovor jer je zajednička procjena da do njega mora doći.

Izrazio je stav i da će se do rješenja doći do kraja juna, a onda će uslijediti razgovori kako to pretočiti u zakonska rješenja i u parlamentarnoj proceduri dobiti i druge partnere koji žele slična rješenja u BiH.

(StarMo)