Naslovnica Politika Čović Palmeru: Nova izborna diskriminacija Mostara

Čović Palmeru: Nova izborna diskriminacija Mostara

362
foto arhiva

Mostar — Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović danas je razgovarao sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara za evropske i euroazijske poslove Sjedinjenih Američkih Država i posebnim izaslanikom State Departmenta za Zapadni Balkan Matthew A. Palmerom, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

Zvaničnici su razgovarali o saradnji Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine, euroatlantskim reformama i integracijama kao i o ekonomskom i epidemiološkom stanju u BiH. Također, zvaničnici su govorili o trenutnim političkim prilikama i predstojećim Lokalnim izborima.

Istaknuto je kako su euroatlantske integracije vanjskopolitički prioritet za Bosnu i Hercegovinu, naglašavajući važnost dosljednog provođenja reformskih procesa za izgradnju prilika, unaprjeđenje suživota i demokratizaciju bh. društva. Međunarodna saradnja u tom polju, istaknuto je, jedan je od ključnih elemenata u postizanju napretka ka Evropskoj uniji i NATO savezu. Hrvatski politički zvaničnici u potpunosti su predani postizanju članstva BiH u EU-u i NATO-u, zaključeno je.

Komentirajući Lokalne izbore 2020. godine, istaknuto je zadovoljstvo nedavno iskazanim napretkom u pogledu potpisivanja Sporazuma između HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) o izmjenama Izbornog zakona i održavanju izbora u Gradu Mostaru.

Dr. Čović je istakao zadovoljstvo političkim pomakom, iako je naglasio stav hrvatskih zvaničnika o nedjeljivosti Lokalnih izbora te novoj izbornoj diskriminaciji Grada Mostara.

U svjetlu godišnjice Daytonskog sporazuma, istakao je potrebu za donošenjem sveobuhvatnih izmjena Izbornog zakona kako bi konstitutivni narodi Bosne i Hercegovine bili uistinu jednakopravni i zaštićeni te kako bi se putem legitimnog predstavljanja osigurala politička saradnja, stabilnost i napredak.

Govoreći o ekonomskom stanju, naglašen je značaj provođenja reformi, podsticanja investicija i međunarodne saradnje. Tokom sastanka, dr. Čović je u ime građana Bosne i Hercegovine i lično ime izrazio zahvalnost Palmeru na podršci koje Sjedinjene Američke Države pružaju Bosni i Hercegovini za lakše nadvladavanje posljedica pandemije koronavirusa.

(StarMo)