Naslovnica Politika Čović opet “upakovano” prijeti i uslovljava…

Čović opet “upakovano” prijeti i uslovljava…

138

Ljubljana — Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović juče je u Ljubljani sudjelovao na ‘Summitu Europske unije i zapadnog Balkana’ u organizaciji Europske pučke stranke (EPP).

Čović je na Summitu održao govor o trenutnom stanju, te EU perspektivi BiH, naglašavajući “ključnim” izmjene Izbornog zakona BiH i ograničene ustavne izmjene.

Posebno je istaknuo “zabrinjavajuću retoriku koja destabilizira osnove funkcioniranja BiH”, ističući kako BiH “može preživjeti jedino kao multietnička i multikulturalna zajednica ustavno ravnopravnih triju konstitutivnih naroda i svih njenih građana koje će predstavljati legitimni predstavnici”.

Osvrnuo se na Mostarski sporazum koji je, kako je istaknuo, “primjer kojega treba slijediti u izmjeni Izbornog zakona”.

Istaknuo je i kako se implementacija tog Sporazuma “izbjegava”, te upozorio na prakse preglasavanja i retorike zagovaranja brisanja temeljnih odrednica BiH. Čović je kazao kako bez usuglašenih izmjena izbornog zakonodavstva “ne postoje uvjeti za održavanje Općih izbora sljedeće godine, ističući kako predstavnici hrvatskoga naroda u BiH žele očuvati euroatlantske perspektive i domovinu BiH”.

(StarMo)