Naslovnica Politika Čović: Ojačati veze BiH i Rusije!

Čović: Ojačati veze BiH i Rusije!

498
Dragan Čović

Mostar — Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović izjavio je da bi BiH “trebala da jača saradnju s Rusijom, uključujući i jačanje međuparlamenatarne saradnje”.

Čović će u ponedjeljak i utorak, 10. i 11. februara, boraviti u zvaničnoj posjeti Ruskoj Federaciji na poziv Valentine Matvijenko, predsjednice Gornjeg doma ruskog parlamenta Vijeća Federacije.

Uoči zvanične posjete Ruskoj Federaciji, Čović je konstatirao da je “krajnje slab ruski utjecaj u BiH, posebno na teritoriji Federacije BiH”.

On je za “Rosijsku gazetu” izjavio da namjerava predložiti predsjednici Vijeća Federacije Rusije Valentini Matvijenko “da ojačaju međuparlamentarnu saradnju, čime bi se pomoglo gradnji jedinstvenog pristupa u BiH prema Moskvi”.

– Namjeravam da izađem s inicijativom o organizaciji aktivnije saradnje između parlamentarnih komiteta, što će pomoći međusobnom razumijevanju, gradnji sistema bilateralne komunikacije i otvaranju vrata za povećanje ekonomske i kulturne saradnje – istaknuo je Čović, lider HDZ-a BiH.

Među aktuelnim zadacima koji stoje pred BiH, Čović je naveo potrebu da se postigne unutrašnja stabilnost radi gradnje odnosa između tri naroda – Hrvata, Srba i Bošnjaka.

– Dok to ne uradimo, bit će nam krajnje teško da izgradimo odnose s drugim utjecajnim državama, uključujući Rusiju. U vezi s tim, imamo šta da naučimo od Ruske Federacije – naglasio je Čović.

(StarMo)