Naslovnica Mostar Čović o Mostaru: “Na dobrom smo putu”

Čović o Mostaru: “Na dobrom smo putu”

460
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BIH (HDZ) Dragan Čović je u petak izjavio kako su „na dobrom putu“ da se postigne dogovor o novim izbornim pravilima za Mostar.

Čović je to izjavio na konferenciji za novinare nakon sastanka sa premijerom Hrvatske i liderom HDZ-a , Andrejom Plenkovićem.

„Mi ovih dana iza zatvorenih vrata pregovaramo s partnerima, u organiziranju međunarodnih institucija, Evropske unije i američke administracije, oko Grada Mostara, oko izbornog zakona na razini države, kako ta dva paketa staviti i kako pokušati stvoriti ambijent da se zajedno s lokalnim izborima organiziraju izbori u Mostaru“, kazao je Čović, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Čović je time potvrdio izjave više bosanskohercegovačkih zvaničnika i medija, kako se daleko od očiju javnosti između HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije (SDA), uz posredovanje međunarodnih predstavnika, odvijaju zatvoreni pregovori o novim izbornim pravilima za Mostar, grad u kojem lokalni izbori nisu održani od 2008. godine.

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Hrvatske Andrej Plenković prisustvovao je u Mostaru svečanoj sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH, uprličenoj u povodu petnaeste godišnjice Čovićevog predsjedavanja tom strankom.

Plenković je ponovio snažnu podršku Hrvatske BiH na njenom putu ka EU i NATO-u, te je kazao kako je postignut „sjajan rezultat“ hrvatskog predsjedavanja Evropskom unijom ove godine.

„A to je da smo onu situaciju iz listopada prošle godine, kada su tri vrlo utjecajne članice (Francuska, Nizozemska i Danska, prim. aut.) blokirale odluku o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, uspjeli deblokirati u fascinantno kratkom roku. Novoj (Evropskoj) Komisiji, koju vodi Ursula von der Leyen u prvih par mjeseci uspjeli smo sugerirati da usvojimo novu metodologiju pregovora o proširenju, koja je u biti povoljnija i jako dobra za sve države koje će pregovore voditi“, rekao je Plenković.

On je najavio da će Evropska komisija uskoro izaći sa snažnim paketom podrške za sve države jugoistočne Evrope, pa i za BiH.

Kazao je i kako je trajna obaveza i konstantna politika Hrvatske da se osigura ravnopravnost Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda u BiH, da on bude „legitimno i adekvatno zastupljen u svim institucijama zemlje“.

Hrvatska će se, dodao je Plenković, zalagati za rješenja u BiH, koja će biti prihvaćena od svih naroda i svih političkih stranaka.

(StarMo)