Naslovnica Politika Čović o izbornom zakonu i federalnom principu

Čović o izbornom zakonu i federalnom principu

378

Mostar — Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović učestvovao je na videokonferenciji Evropske narodne stranke (European Peoples Party – EPP) s liderima Evropske unije i zapadnog Balkana na kojoj se razgovaralo o temi evropskih integracija zemalja u regiji, kao i o zajedničkom odgovoru na pandemiju koronavirusa.

Čović se tom prilikom obratio prisutnim zvaničnicima govoreći o evropskoj BiH, izborima i izbornom zakonu, Centralnoj izbornoj komisiji i “neregularnostima u radu”, te o odgovoru na koronavirus, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

“Mi, legitimno i demokratski izabrani predstavnici Hrvata kao konstitutivnog naroda, ostajemo u potpunosti posvećeni evropskom putu, blisko radeći sa delegacijom Evropske unije u BiH na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta istaknutih u Mišljenju Evropske komisije prethodne godine. Naš cjelokupan napredak ispašta zajedno s evropskom perspektivom pod teretom protivustavnih izbornih odredbi koje dozvoljavaju izbor onih koji ne predstavljaju Hrvate koji su konstitutivan narod. Sa aspekta opštih principa demokratije, ustavne i pravedne izmjene izbornog zakona su prioritet”, naglasio je Čović.

Upozorio je i na neregularnosti u CIK-u, koje, kako je kazao, dalje prijeti narušavanju i ugrožavanju izbornog procesa.

Kazao je kako je u BiH borba s koronavirusom danas pod kontrolom te da se ta bitka polako pobjeđuje zahvaljujući solidarnosti i pomoći koju ta zemlja dobiva od Evropske unije.


“Važno je da podržavate afirmaciju evropskih političkih vrijednosti u BiH, kao i federalni princip dubokog poštovanja za različitosti i konsenzusne demokratije, s obzirom na to da se budućnost raznolike multinacionalne zemlje poput Bosne i Hercegovine može isključivo graditi na tim vrijednostima”, poručio je u svom obraćanju predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, stoji uz ostalo u saopštenju.

(StarMo)