Naslovnica Politika Čović: O BiH ćemo odlučivati mi

Čović: O BiH ćemo odlučivati mi

124
Dragan Čović

Široki Brijeg — Predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je intenzivnije razgovore do kraja mjeseca s predstavnicima međunarodnih institucija o različitim viđenjima pojedinih svjetskih administracija o tome šta bi trebalo uraditi u BiH oko reformskih procesa.

“Nažalost, mi nemamo jedinstven stav kad je pitanju EU pa otud i dolazi do različitih tumačenja. Ali što se tiče i poruke iz Washingtona i ovaj put Njemačke to apsolutno razumijemo, i želimo transparentno raditi na provedbi svih vrijednosti koje su utkane u presude Evropskog suda, a govore kako zaštiti pojedinačna prava i najviši nivo sloboda”, komentirao je u petak Čović zabrinutost njemačke vlade i saveznih vlasti oko reformskih procesa koji, smatraju, trebaju biti temelj stabilne i funkcionalne Bosne i Hercegovine.

S druge strane, dodao je Čović, ono o čemu se ne pregovara je pitanje legitimnosti i konstitutivnosti naroda, odnosno njihove zastupljenosti.

“Jasno smo kazali da ćemo o BiH odlučivati mi, a neko za nas. Nadam se da ćemo s predstavnicima Evropske unije i američke administracije te eksperata prava i ustava razgovarati kako bismo konačno dogovorili rješenja za izborni zakon u BiH”, kazao je Čović novinarima u Širokom Brijegu, prenijeli su bh. portali, pozivajući se na Fenu.

(StarMo)