Naslovnica Politika Čović: “Nemoguće suštinske promjene Ustava BiH”

Čović: “Nemoguće suštinske promjene Ustava BiH”

123
Dragan Čović

Mostar — Prošle sedmice razgovarao sam sa Izetbegovićem i Dodikom, odvojeno – naravno, a u srijedu bi opet u Sarajevu trebao razgovarati sa Izetbegovićem – kazao je lider HDZ BiH i HNS BiH Dragan Čović na press konferenciji u Mostaru.

Kaže i kako je Izetbegovića “zamolio da pokrene inicijative jer je on predsjedavajući (Doma naroda), a bila bi šteta da nemamo niti jednu sjednicu za vrijeme njegovog predsjedavanja”.

– Što se tiče izmjena Izbornog zakona, nema nekog velikog iskoraka. Neko bi želio isključivo da u razgovoru budu uključeni i međunarodni predstavnici, a neko bi da samo mi razgovaramo, otkrio je Čović – prenosi N1.

Lider HDZ-a BiH je istakao kako su “nemoguće suštinske promjene Ustava BiH”.

“Teško je promijeniti i mali zarez. Mi smo se prihvatili obaveza, kada smo potpisivali sporazum o Mostaru, da napravimo ograničene ustavne promjene. Ja sam tražio da se npr. u izboru članova Predsjedništva BiH umjesto “Bošnjak, Hrvat i Srbin” zamjeni sa “bošnjački, hrvatski ili srpski”. Nama danas treba izbor legitimnih članova Predsjedništva i da se u to sve ugrade sudske presude”, zaključio je Dragan Čović.

Dodao je kako “ne postoji Fuleov model”, na koji se pozivaju mnogi političari u BiH.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice je poručio kako treba nastaviti tragati za rješenjem da “ne dao Bog ne bude još veća kriza”.

– Mi smo u zaključcima HNS-a dali jasan put kako ići dalje. Drago mi je da najveći dio međunarodne zajednice uvažava naš pristup, kazao je na kraju obraćanja Dragan Čović.

(StarMo)