Naslovnica Politika Čović: Nema pregovora o legitimnom predstavljanju

Čović: Nema pregovora o legitimnom predstavljanju

140

Mostar — Nema ustupaka u vezi s pregovorima o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine (BiH) i trgovine oko hrvatskih nacionalnih interesa, poručio je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović u Mostaru u utorak 25. januara, naglasivši da ustupaka neće biti kada je riječ o ravnopravnosti Hrvata u BiH i njihovog legitimnog zastupanja.

“To nisu teme o kojima će se pregovarati. Ne znam otkud ideja da žrtvujemo bilo koju poziciju”, kazao je Čović, odgovarajući na pitanje novinara o spekulacijama da se od Hrvata u BiH traže ustupci kada je riječ o načinu formiranja domova naroda Parlamenta BiH i Parlamenta Federacije BiH.

Na upit novinara Čović je prokomentirao i poziv predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilović da 1. februara prisustvuje i obrati se na posebnoj sjednici Narodne skupštine entiteta RS, koja će biti posvećena razmatranju aktuelne političko-ekonomske situacije u BiH.

Čović je kazao da će “vidjeti šta je cilj obraćanja i prema tome zauzeti stajalište”.

“O tome ćemo pravodbno zauzeti stav. Osobno, nemam ništa protiv da razgovaramo”, kazao je on.

Predstavnici Europske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Angelina Eichhorst i Matthew Palmer stižu u BiH s ciljem nastavka pregovora oko izmjena Izbornog zakona BiH.

Za srijedu, 26. januara, planirano da se Eichhorst i Palmer sastanu sa kolegijima oba doma Parlamenta BiH, dok će od 28. do 30. januara boraviti u Neumu gdje će biti održani pregovori oko izmjena Izbornog zakona BiH.

Posljednja runda pregovora o izmjenama Izbornog zakona održana je početkom decembra prošle godine, pod posredstvom ovih međunarodnih zvaničnika.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)