Naslovnica Politika Čović: Naći način za formiranje vlasti na svim nivoima

Čović: Naći način za formiranje vlasti na svim nivoima

474

Mostar — Predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović kazao je u četvrtak kako se nada da će se na sastanku sa Strankom demokratske akcije (SDA), koji će se održati 7. novembra u Mostaru, pronaći način za stvaranje ambijenta da se vlast u BiH može uspostaviti na svim nivoima.

Istakao je kako će predstavnici HDZ-a i SDA-a na sastanku razgovarati o dvije teme.

“Prva tema je saradnja između dvije političke opcije koje predstavljamo s ciljem osnaživanja povjerenja koje je vidno poljuljano u zadnjem vremenu, a druga izborno zakonodavstvo”, kazao je Čović novinarima u Mostaru, prenosi Fena.

Pritom je izrazio mišljenje kako postoji dovoljno prostora da se u naredna dva mjeseca pokuša privesti kraju priča oko uspostave vlasti koja, po njegovim riječima, dugo traje.

“Mislim da imamo dovoljno prostora i mudrosti da na neki način stvorimo ambijent da se može uspostaviti vlast na svim nivoima i da ove tri preostale godine iskoristimo na pravi način. Isto tako, razgovor sa SDA je samo prvi u nizu, bit će tu još puno razgovora sa svim drugim političkim opcijama kako bi mi u ova načela na kojima gradimo opstojnost BiH, naš euroatlantski put, ekonomsko-socijalnu stabilnost, a naravno i izmjene izbornog zakonodavstva, ugradili jednu agendu koju možemo slijediti do kraja ovog izbornog ciklusa”, istakao je Čović.

Naveo je kako je uspostava vlasti jedini uslov da BiH zajedno sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom postane kandidat za članstvo u EU.

“Sve druge uslove, kad je u pitanju otpočinjanje pregovaračkog procesa, Bosna i Hercegovina je već odavno ispunila predajom upitnika i dodatnih odgovora tako da vjerujem da u naredna dva mjeseca možemo stvoriti tehničke preduslove, a to je vlast koja normalno funkcionira i radni ambijent u BiH. Svi drugi, formalni uslovi koji su pred nas stavljeni, potpuno su ispunjeni i ako budemo dovoljno mudri i odlučni, u maju, kada će se o tome odlučivati u Zagrebu, možemo biti u istom pregovaračkom procesu zajedno s dvije spomenute zemlje”, kazao je Čović.

Dodao je kako je siguran da će u maju hrvatski premijer Andrej Plenković učiniti sve kako bi Bosna i Hercegovina dobila to svoje mjesto.

“Mi naravno moramo uraditi svoj dio posla i niko nam ništa neće pokloniti, ali sve je u našim rukama”, zaključio je predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH.

(StarMo)