Naslovnica Politika Čović na video-sastanku sa predsjednicima vlada nekih kantona

Čović na video-sastanku sa predsjednicima vlada nekih kantona

551
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović održao je danas video sastanak sa predsjednicima kantonalnih Vlada izabranih ispred HDZ-a BiH i direktorima kantonalnih Uprava civilne zaštite, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

Razgovarano je o poduzetim mjerama i učinjenim koracima pri zaštiti zdravlja stanovnika i zdravstvenog sistema na svim kantonalnim područjima.

Komentirane su prepreke i poteškoće u radu Uprava civilne zaštite, te kako ih otkloniti. Istaknuta je potreba snažnijeg koordiniranja svih aktivnosti s ciljem kontroliranja ukupne zdravstveno epidemiološke situacije vezane uz pandemiju koronavirusa.

Također, razmjenjena su dosadašnja iskustva i stavovi, između kantona, vezana uz poduzete mjere suzbijanja pandemije.

Naglašena je i potreba daljnjeg koordiniranja svih tijela koja donose mjere i naredbe, te njihova bolja saradnja i komunikacija, kako bi se osiguralo poštivanje svih važećih naredbi. Zvaničnici svakodnevno prate izvještaje s terena, vode koordinaciju i u stalnoj su komunikaciji sa komandirima štabova civilne zaštite jedinica lokalne samouprave, istaknuto je.

Komentirana je i nedavno donešena Odluka Vlade Federacije BiH o imenovanju novog saziva Kriznog štaba Federalne civilne uprave i pokušaja zloupotrebljavanja pozicija.

Učesnici sastanka razmotrili su prijedloge u vezi sa provođenjem daljnjih aktivnosti, kako bi se u što većoj mjeri, spriječilo širenje zaraze.

Zvaničnici su pozvali na razumno i zajedničko djelovanje u ovoj teškoj situaciji, kao i na rad za dobrobit svih naših stanovnika. Važnim je naglašeno poštivanje svih donešenih mjera, preporuka i odluka, nadležnih institucija i medicinske struke, kako bi se što prije oporavili od pandemije koronavirusa, navodi se u saopštenju iz HDZ-a BiH.

(StarMo)