Naslovnica Politika Čović na video sastanku: Ekonomski plan oporavka – prioritet

Čović na video sastanku: Ekonomski plan oporavka – prioritet

385

Mostar — Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović održao je u petak video sastanak koordinacije s zvaničnicima HDZ-a BiH zakonodavne i izvršne vlasti državnog nivoa u Bosni i Hercegovini, na kojem je istaknuto kako ekonomski plan oporavka mora biti prioritet.

Tokom sastanka, zvaničnici su razgovarali o trenutnoj zdravstvenoj situaciji nastaloj uslijed širenja koronavirusa u BiH i svijetu. Komentirane su mjere koje se donose pri zdravstvenoj zaštiti svih stanovnika. Istaknut je značaj dobre saradnje i koordinacije svih institucija u BiH pri donošenju planiranih mjera zaštite zdravstvenog sistema, a potom i privrede, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

“Ekonomski plan oporavka, mora biti prioritet”, istaknuto je na video sastanku, na kojem je analizirana mogućnost pomoći i solidarnosti Evropske unije i međunarodnih institucija koje su uslijed pojave pandemije koronavirusa, planirale programe pomoći za stabilno održavanje financijskog sistema.

“Plan oporavka mora biti sveobuhvatan te sadržavati konkretene mjere pomoći malim obrtima, malim, srednjim i velikim preduzećima, te je potrebno uskladiti i zakonske smjernice i odluke kako bi se u punini oživjela privreda nakon krize”, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je zaključeno kako je ključno ublažiti posljedice pada javnih prihoda, održati fiskalnu stabilnost Bosne i Hercegovine te povećati podršku privredi, oblasti zdravstva i socijalna davanja, stoji uz oastalo u saopštenju.

(StarMo)