Naslovnica Mostar Čović: Mostar je “stožerni i stolni grad”…

Čović: Mostar je “stožerni i stolni grad”…

684

Mostar — Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je na press-konferencij kako su lokalni izbori u Bosni i Hercegovini “rađeni u posebnim uvjetima”, te da mu je drago da nije bilo izraženijih incidenata u izbornom procesu.

– Što se tiče HDZ-a BiH, možemo biti jako zadovoljni rezultatom. Imati 20 načelnika/gradonačelnika i više od 300 vijećnika, rezultat je koji zaslužuje posebnu pažnju. Radili smo taj posao dosta dobro, iako nije bilo klasične izborne kampanje, poslali smo snažnu poruku i to je ono što ćemo ubuduće raditi. Izbori traju četiri godine i za novi ciklus treba danas početi raditi, istakao je predsjednik HDZ-a BiH.

Na pitanje u vezi sa rezultatima u Sarajevu i Banjaluci, odnosno, kako se tvrdi “revoltu građana koji su izabrali druge partije u svojim sredinama”, te da li se plaši da će isti slučaj biti i u Mostaru, Čović je rekao kako se u nekim sredinama već nekoliko ciklusa biraju isti ljudi, te da je normalno da dođe do zasićenosti i da opozicija bude izbor.

– Ne možemo povezivati Banjaluku, Sarajevo i Mostar. Kad gledamo glasačko tijelo u Banjaluci i nacionalnost, tamo su predstavnici srpskog naroda u cjelini i koja opcija tu pobjeđuje, recimo sa pozicije neke analtike i ne mora biti presudno za politiku koja će se voditi na toj zajednici. Kad je u pitanju Sarajevo, na isti način. Sarajevo čini 99 posto bošnjačkog stanovništva pa je isti odgovor kao za Banjaluku. U Mostaru imate potpuno drugo. Imate jedinu multietničku sredinu u Mostaru, multikulturalnu, ali mislim da HDZ i Hrvatski narodni sabor se može s ponosom baviti narednih 35 dana aktivnostima za pripremu za grad Mostar i očekivati kvalitetan rezultat. To je stožerni grad jer sve institucije Hrvata stoluju stolnim gradom. Za bošnjački narod sve institucije su u Sarajevu, za srpski u Banjaluci. Za Mostar idu drugačija pravila. Mostaru se ne bih sada posvećivao, to ćemo pri kraju ovog tjedna intenzivirati, komentarisao je Čović.

(StarMo)