Naslovnica Politika Čović: Mnogo onih koji bi da “izbrišu sve što je hrvatsko”

Čović: Mnogo onih koji bi da “izbrišu sve što je hrvatsko”

376

U organizaciji Odjela HNS-a za Drugi svjetski rat i poraće u subotu je na “Groblju mira”, na zaravni Bile iznad Mostara, obilježen “Evropski dan sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma”.

Predsjednik HNS-a Dragan Čović pozvao je okupljene na “jedinstvo i zajedništvo”, napominjući “da je mnogo onih koji bi da izbrišu sve što je hrvatsko” – prenosi Fena.

Istaknuo je također kako se mora završiti “ovaj veliki projekt” kako bi naraštaji koji dolaze mogli u miru osmišljavati svoj život i graditi svoju budućnost.

“Svi oni koji kojih se sjećamo protekli petnaestak godina, a za koje smo morali šutjeti šezdesetak godina, danas su u našim mislima i mi smo u obvezi prema njima, da bismo se gradili kao narod na čitavom području BiH” – poručio je Čović.

U narednim godinama, kako je kazao Čović, pokušat ćemo ih, prije svega, evidentirati, a onda doći do njihovih ostataka i na pristojan način pokopati te tako otrgnuti od zaborava i graditi na tome budućnost.

“Na tragu ovakvih sjećanja ne smijemo dozvoliti da se izbriše ono što je hrvatsko i to je upravo zadatak i HNS i svih politika, crkvene i svjetovne vlasti, da u zajedništvu Hrvata izborimo i svoju jednakopravnost i svoju konstitutivnost na čitavom području BiH” – istaknuo je Čović.

Zaravan Bile iznad Mostara i Širokog Brijega u februaru 1945. “bila je mjesto krvavih okršaja”. Danas se tu na površini od 100.000 kvadratnih, uzdiže Groblje mira, spomen-prostor na sve pobijene žrtve ratnih i poratnih djelovanja Drugoga svjetskoga rata i poraća i trenutno je 235 podignutih križeva.

(StarMo)