Naslovnica Politika Čović kod Plenkovića o izbornom zakonu i legitimnom predstavljanju

Čović kod Plenkovića o izbornom zakonu i legitimnom predstavljanju

132

Zagreb — U Zagrebu je u utorak održan sastanak predsjednika HDZ-a BiH i potpredsjednika Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Na radnom sastanku razgovaralo se o aktuelnostima koje se dotiču Hrvatske i Bosne i Hercegovine u kontekstu svih izazova koje obje zemlje imaju u borbi protiv pandemije covid-19 i u procesu vakcinisanja, te aktuelnostima na nivou EU, kao i konkretnoj ekonomskoj saradnji dviju zemalja u bilateralnim, regionalnim i evropskim okvirima.

Ključna tema današnjeg sastanka bilo je predstojeći reformski period i ubrzano rješavanje izbornog zakonodavstva i ograničenih ustavnih reformi u BiH.

Nakon okončanja izbora u Mostaru, izborni zakon BiH je ostao sljedeći politički preduslov, kako nalažu odluke i preporuke Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

Hrvatski premijer Plenković izrazio je podršku u postizanju konsenzusa svih političkih stranaka i institucija oko ovog pitanja koje će usmjeriti evropsku budućnost i reformski put Bosne i Hercegovine. Pritom je podsjetio kako je legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda ugrađeno u Daytonski mirovni sporazum i sastavni je dio Ustava BiH.

Čović je naglasio kako uz podršku i medijaciju međunarodnih predstavnika i organizacija, politički akteri u BiH trebaju sami iznaći rješenje na tragu Sporazuma o principima izmjena i dopuna Izbornog zakona potpisanog u junu 2020. godine u Mostaru, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

(StarMo)