Naslovnica Izdvojeno Čović kao Dodik: Inzkovi izvještaji UN-u su “manjkavi i površni”

Čović kao Dodik: Inzkovi izvještaji UN-u su “manjkavi i površni”

406
Čović i Dodik

Sarajevo — Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović sinoć je u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN kritikovao visokog predstavnika Valentina Inzka i politiku SDA, te ukazao na “neophodnost usvajanja izmjena Izbornog zakona i neravnopravnost hrvatskog naroda u BiH”- javlja RTRS.

Čović je naveo da se Savjet bezbjednosti UN o situaciji u BiH “uglavnom informisao putem kvartalnih izvještaja visokog predstavnika, koji su, prema mišljenju svih relevantnih političkih predstavnika, bili znatno manjkavi i površni”.

– Međutim, najviše zabrinjava jer nisu prezentovali cjelovitu sliku u BiH. Nema pravog razumijevanja problema, a onda izostaje i adekvatan pristup za demokratsko sazrijevanje i samoodrživu perspektivu. Dejtonski sporazum se narušava brojnim izazovima – rekao je Čović na on line sastanku u Savjetu bezbjednosti, povodom 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Čović je u nastavku izlaganja naveo stvari koje, kako je istakao, nisu u izvještaju visokog predstavnika.

– To su nelegalne kvalifikacije hrvatskog naroda kao manjine, što je protivno Ustavu. U izvještaju se nije izjasnio o pozivima bošnjačkih stranaka za nametanje političkih hrvatskih predstavnika. Tu je i nelegitimno i nelegalno sazivanje CIK-a, ignorisanje nelegitimnosti člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Zatim politika SDA koja relativizuje važnost Izbornog zakona – rekao je Čović.

On je istakao da visoki predstavnik treba da “djeluje nepristrasno”.

 

(StarMo)