Naslovnica Politika Čović: Jevrejska zajednica ima partnera u legitimnim hrvatskim predstavnicima

Čović: Jevrejska zajednica ima partnera u legitimnim hrvatskim predstavnicima

136

Sarajevo/Mostar — Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović u Mostaru je održao radni sastanak s direktorom i šefom ureda Jevrejske organizacije Rabina (Conference of European Rabbis – CER) Gady Gronichem.

Kako je saopćeno iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Dragana Čovića, zvaničnici su razgovarali o prioritetnim pitanjima za jevrejsku zajednicu u BiH, aktuelnim prilikama i mogućnostima za neophodne iskorake te ojačanoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Države Izrael.

Također, razgovarano je o različitim potrebama jevrejske zajednice u BiH ali i izazovima koji, kako se navodi, zahtijevaju hitnu pažnju i rješavanje.

Istaknuti su i nedavno ispunjeni prioriteti, poput usvajanja IHRA radne definicije antisemitizma te promjena naziva ulica u Mostaru.

Razgovor je obuhvatio i temu jačanja veza s jevrejskim narodom iz cijelog svijeta, kao i načine kako se ta saradnja planira uskoro produbiti.

Na kraju sastanka, Čović je naglasio kako jevrejska zajednica ima partnera u legitimnim hrvatskim predstavnicima i cijelom hrvatskom narodu, što je vidljivo u političkom djelovanju i društvenom dijalogu, ističe se u saopćenju, koje prenose u petak bh. portali, pozivajući se na Fenu.

(StarMo)