Naslovnica Politika Čović jedno, HNS drugo o Izbornom zakonu i EU

Čović jedno, HNS drugo o Izbornom zakonu i EU

484
foto arhiva

Mostar — Hrvatski narodni sabor (HNS BiH) pozvao je na izmjene Izbornog zakona “kako bi BiH dobila status zemlje kandidata ususret summitu Europske unije i zapadnog Balkana u maju 2020. godine u Zagrebu kada će Sjeverna Makedonija i Albanija otvoriti pregovore za članstvo”.

HNS je pri tome “pozdravio stav dužnosnika Europske unije” kojim su, za vrijeme boravka izaslanstva BiH u Bruxellesu 27. i 28. 01., “prepoznali i podržali nužnost izmjene izbornog zakonodavstva kao preduvjeta daljnjeg napretka BiH na europskom putu”.

Podsjetimo, Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović isključio je u srijedu mogućnost “europskog posredovanja u pokušaju postizanja političkog dogovora u BiH oko izmjene izbornog zakonodavstva”.

“U EU su shvatili da to nema smisla i da je to stara priča. Jasno su nam stavili do znanja da, ako sami želimo, to i uradimo. To je ono što danas kroz razgovore pokušavaju HDZ i SDA kao politički predvodnici dva naroda. Ako mi to ne napravimo uzalud je svako uplitanje sa strane. To će jednostavno biti procijenjeno kao naša nesposobnost i ostat ćemo izvan europske priče. Očito mi moramo sami to uraditi” – kazao je Čović.

(StarMo)