Naslovnica Politika Čović je zabrinut i nije optimista

Čović je zabrinut i nije optimista

417

Mostar — Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH u ponedjeljak je održalo sjednicu na kojoj su ključne teme bile aktivnosti oko lokalnih izbora 2020. godine u BiH, kao i aktuelna politička situacija u državi.

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović kazao je kako su danas predate liste za Mostar.

– Ostale liste predate su davno, a još do 6. oktobra imamo aktivnosti oko dopisnog glasanja i onda smo u kampanji. Naša očekivanja su dobiti više načelnika i gradonačelnika u sredinama gdje smo brojniji kao narod i više vijećnika i općinskim ili gradskim vijećima nego što smo to dosad imali, na čitavom prostoru Bosne i Hercegovine. Vjerujemo da je to realno – istakao je Čović na press-konferenciji.

Dodao je kako je HNS još jednom iskazao žaljenje što je CIK BiH izdvojio Mostar od drugih sredina odlukom da se lokalni izbori u Mostaru održe mjesec dana kasnije od ostatka države.

Podsjetio je da je sporazumom HDZ BiH – SDA o izmjenama Izbornog zakona BiH i izborima u Mostaru bilo predviđeno da se izbori u Mostaru održe u isto vrijeme kada i u ostalim bh. gradovima i općinama.

Komentirajući taj međustranački sporazum Čović je kazao “kako ga zabrinjava nivo odnosa prema datoj riječi, pruženoj ruci, odnosno prema potpisanom sporazumu”.

– Sporazum potpisan upravo u Mostaru, a koji se tiče Mostara, imao je svoju drugu dimenziju oko Izbornog zakona i precizno je definirao da ćemo mi, HDZ i SDA, držeći se tih datuma od 17. septembra do 17. decembra, dogovoriti elemente Izbornog zakona kako bi se riješilo pitanje legitimnog predstavljanja. Komentar gospodina Izetbegovića nakon naših razgovora ukazao je na neka potpuno drugačija promišljanja i zabrinjava nas nivo odnosa prema potpisanom sporazumu – kazao je predsjednik HDZ-a BiH.

Prema njegovim riječima, nedopustiva je negacija konstitutivnosti naroda u Bosni i Hercegovini.

– Dok imamo ovakav ustav na taj način trebamo pokazati svoj patriotizam i osigurati da Bosna i Hercegovina funkcionira. Kad je u pitanju najava da će se i na niže nivoe spustiti fenomen Sejdić ili Komšić da bi se potpuno eliminirala konstitutivnost hrvatskog naroda, to će za nas biti neprihvatljivo. Moramo osigurati legitimno predstavljanje i hrvatskom narodu na svim nivoima vlasti, to je početak i kraj – istakao je Čović.

Čović je naveo kako nije optimista kada je u pitanju formiranje nove Vlade Federacije BiH.

– Mi smo vrlo jasnog stava od početka kada je u pitanju Vlada FBiH. Taj stav je i danas potpuno isti i ja sam ga prenio kolegi Izetbegoviću, a to je da onog trenutka kad napravimo jasno partnerstvo na osnovu načela šta želimo od Bosne i Hercegovine dugoročno, Vlada se može napraviti za 24 sata. Ali s obzirom da smo daleko od dogovora, nisam optimista što se tiče neke nove Vlade Federacije – kazao je Čović.

(StarMo)