Naslovnica Politika Čović je uvjeren: Do kraja juna…

Čović je uvjeren: Do kraja juna…

404

Mostar — Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) Dragan Čović uvjeren je da će do kraja juna u Parlamentarnoj skupštini BiH biti usvojene izmjene Izbornog zakona BiH, kao i sve drugo što je potrebno da bi Bosna i Hercegovina dobila kandidatski status.

Čović je to kazao na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice stranačkog predsjedništva na kojoj se razgovaralo o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH s naglaskom na migrantsku krizu i pandemiju koronavirusa.

Čović je podsjetio kako je u protekla tri mjeseca, kada je u pitanju Izborni zakon, održano više sastanaka s predstavnicima Stranke demokratske akcije (SDA) i međunarodnih institucija.

– Zadnji sastanak bio je sinoć s američkim ambasadorom u BiH Ericom Nelsonom i šefom delegacije Evropske unije (EU) u BiH Johannom Sattlerom, te s druge strane kolegama Izetbegovićem i Dodikom. Prvi put u tom paketu bio je uključen i SNSD. Razgovarali smo upravo o ovim temama koje su zadane s jasnim rokom da do kraja juna ove godine završimo sve ono što je postavljeno kao plan u našim prethodnim razgovorima. Osnova svega su dva potpisana sporazuma u Mostaru 17. juna prošle godine – kazao je Čović, prenijeli su bh. portali, koji se pozivaju na agenciju Fena.

Vezano za izmjene Izbornog zakona, Čović je naglasio kako će već od sljedeće sedmice u Sarajevu krenuti pregovori s predstavnicima SDA te kako je cilj te pregovore zaključiti do kraja aprila, a zatim s postignutim sporazumom ići u parlamentarnu proceduru.

– Prijedlozi koji zagovara HDZ BiH i HNS omogućavaju kandidaturu i pripadnicima ostalih i rješava pitanje Sejdića i Fincija. Smatramo da Ustav BiH nije potrebno mijenjati nego kroz izborno zakonodavstvo riješiti te stvari. Promjene Ustava zahtijevaju dvotrećinsku većinu i nisam siguran posjedujemo li u Parlamentu BiH takav kapacitet. Svi prijedlozi koji omogućavaju legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda su nama prihvatljivi i to sam jučer, također, istakao – kazao je prvi čovjek HDZ-a BiH.

Istakao je kako su svi učesnici jučerašnjeg sastanka potvrdili kako je promjena Izbornog zakona neophodna.

– Neizborna godina mora biti šansa da te stvari završimo, i ako bi se to uspjelo uraditi u junu ove godine, onda možemo s kredibilitetom zatražiti kandidatski status u Evropskoj uniji za Bosnu i Hercegovinu, a također, jedna od ključnih reformi koju moramo provesti da bismo postali kandidat za EU, je funkcionalna pravna država. Osnova takve države je ustav. Ako mislimo da možemo napraviti bolji ustav, promijeniti ga u parlamentarnoj proceduri dvotrećinskom većinom, prvi smo koji će to podržati, ali za to trenutno ne vidim kapacitet – naglasio je Čović.

Dodao je kako će se sa SDA razgovarati o svim problemima koje opterećuju Federaciju BiH.

– S naše strane pregovore o Federaciji vodit će Marinko Čavara i razgovarat će se o svim problemima koji danas Federaciju sprječavaju da funkcionira normalno, odnosno o tome što su sve HDZ i SDA dogovarali u zadnjih šest godina, a nisu uspjeli provesti – naveo je Čović.

(StarMo)