Naslovnica Izdvojeno Čović-Izetbegović: Ovoga puta dobra atmosfera

Čović-Izetbegović: Ovoga puta dobra atmosfera

531
Čović i Izetbegović

Mostar — Lideri HDZ-a BiH, Dragan Čović i SDA, Bakir Izetbegović, kazali su u četvrtak u Mostaru, na press-konferenciji nakon dvosatnog sastanka iza zatvorenih vrata u Središnjici HDZ-a BiH, da konkretnog pomaka oko brojnih spornih pitanja između dvije strane još nema, ali da je ovaj put tokom susreta vladala konstruktivna atmosfera.

“Nema ništa novo, osim što je dobra atmosfera između SDA i HDZ”, rekao je uz ostalo predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.

Kako su istakli predsjednici dvije stranke, na današnjem sastanku je bilo riječi o saradnji dviju stranaka i relaksiranju međusobnih odnosa, zatim o uspostavi vlasti na svim nivoima, u skladu sa rezultatima izbora iz oktobra 2018. godine. U tom smislu, lider HDZ-a BiH, Dragan Čović već za narednu sedmicu u Sarajevu najavio je sastanke, u okviru nastavka aktivnosti na formiranju vlasti.

“Iduće sedmice će biti zakazani kolegiji oba doma državnog parlamenta, a oko izbornog zakona, 14.11. će biti održan zajednički sastanak ekspertnih timova stranaka”, rekao je uz ostalo lider HDZ-a BiH, Dragan Čović.

Bilo je riječi i o Izbornom zakonu, što je – podsjetimo – ključni zahtjev HDZ-a za formiranje vlasti na nivou Federacije BiH. Za 14. novembar najavljen je sastanak ekspertnih timova dvije stranke oko Izbornog zakona. Rečeno je i kako je moguć zajednički nastup HDZ-a BiH i SDA na lokalnim izborima tamo gdje su Hrvati i Bošnjaci u manjini.

“HDZ smatra da nije trebalo vezati mandatara za Nacionalni godišnji plan o NATO savezu, ali mi mislimo drugačije. Ne mogu entiteti narediti državi da li će biti dio NATO integracija. Treba pronađi kompromisno rješenje”, rekao je uz ostalo predsjednik SDA, Bakir Izetbegović.

Inače, odgovarajući na novinarsko pitanje, lider SDA, Bakir Izetbegović istakao je kako je ponuđen već kompromis oko Godišnjeg nacionalnog plana, poznatijeg kao ANP, za NATO, a taj kompromis se sastoji u tome da nema članstva u NATO-u bez saglasnosti svih, ali se mora raditi na vraćanju na stavpve od prije 10 godina i moraju se poštivati već doneseni zakoni i odluke.

(StarMo)