Naslovnica Politika Čović i zvaničnici HDZ-a: Nedopustivo narušavanje uloge kantona

Čović i zvaničnici HDZ-a: Nedopustivo narušavanje uloge kantona

490

Mostar — Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović održao je online sastanak koordinacije sa zvaničnicima HDZ-a BiH sa federalnog nivoa.

Zvaničnici HDZ-a BiH ponovno su pozvali na hitno zakonski zasnovano djelovanje svih institucija vlasti, bez oduzimanja ili izostavljanja ustavnih nadležnosti, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

“Ključno je bilo, na čemu su insistirali zvaničnici HDZ-a BiH, omogućiti rad zakonodavnog tijela. HDZ BiH je izričito protiv pokušaja sprječavanja rada Parlamenta Federacije BiH i da se sve odlučuje u Vladi.

Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica mora biti usklađen i usmjeren na zaštitu svakog radnog mjesta, radnika i preduzeća uz upućeni set mjera na Vladu Federacije BiH, kao i prilagođavanje Zakona o ublažavanju posljedica koronavirusa”, naglašeno je na sastanku.

Transfer iz federalnog budžeta nižim nivoima vlasti, kantonima, gradovima i općinama, garantuje njihovu stabilnost, i mora biti raspoređen prema zakonu i donešenim aktima budžeta Federacije BiH za 2020. godinu.

Vlada Federacije BiH također, mora hitno donijeti Zakon o finansijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH. Posebnom odlukom moraju ići finansijska sredstva prema bolnicama i domovima zdravlja za nabavku opreme i potrebnih zdravstvenih materijala.

Posebno je naglašeno uključivanje kantona s ostalim nivoima vlasti u pismo MMF-a, izričito se moraju poštovati nadležnosti, zaključeno je.

Izostavljanje i narušavanje uloge kantona, koje s ostalim nivoima vlasti, aktivno učestvuju na suzbijanju globalne zdravstvene krize povodom koronavirusa, kao i zaštiti zdravstvenih, ekonomskih i sigurnosnih sistema, smatra se nedopustivim, istaknuto je, navodi se u saopštenju.

(StarMo)