Naslovnica Politika Čović i sa Radmanom o Izbornom zakonu

Čović i sa Radmanom o Izbornom zakonu

123

Zagreb — Predsjednik HDZ-a BiH i potpredsjednik Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović u četvrtak je u Zagrebu održao sastanak s ministrom vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom tokom kojeg je istaknuto kako je Izborni zakon BiH ključna pretpostavka stabilnosti i funkcionalnosti BiH i da je Hrvatska snažan zagovornik evropske BiH.

Zvaničnici su za vrijeme sastanka govorili o saradnji i poboljšanju odnosa Bosne i Hercegovine i Hrvatske, pomoći u borbi protiv covida-19 te pomacima na evropskom putu. Posebno su istakli reforme koje predstoje pred Bosnom i Hercegovinom, u prvom planu izmjene Izbornog zakona i ograničene ustavne reforme u BiH, zalažući se za jednakost i nediskriminaciju, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

Čović je istakao važnim nastavak političkog dijaloga u provođenju reformskih procesa neophodnih za postizanje kandidatskog statusa. Kazao je kako su izmjene Izbornog zakona i provođenje ograničenih ustavnih reformi ciljevi kompatibilni s podsticanjem i zaštitom jednakosti, ali i eliminacijom dugotrajnih diskriminacijskih praksi. Naglasio je i kako su ti koraci ključni za postizanje stabilnosti i funkcionalnosti BiH te kazao kako politički dijalog mora biti zasnovan na Mostarskom sporazumu potpisanom u junu 2020. godine, uz učešće predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Ministar vanjskih poslova Grlić Radman izrazio je podršku Republike Hrvatske u postizanju iskoraka koji će omogućiti daljnje napredovanje na EU putu BiH. Istakao je i intenziviranje razgovora o evropskom putu Bosne i Hercegovine na evropskom nivou i želju za konstruktivnim dijalogom koji će biti usmjeren na poboljšavanje prilika u BiH i implementaciju ključnih prioriteta. Na tom putu, kazao je, legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i njihova jednakopravnost su imperativ.

Grlić Radman ponovio je stav kojeg je iznio i na Vijeću za vanjske poslove EU-a o važnosti koncepta tri jednakopravna konstitutivna naroda, te naglasio da je to ključni koncept za funkcionalnu BiH.

Istakao je kako je nedopustivo da određeni politički akteri negiraju i narušavaju ove temeljne koncepte. Stoga se, kako ističe, dijalog širom političkog spektra BiH mora zasnivati na potpunom i nedvosmislenom poštivanju jednakopravnosti, konstitutivnosti i legitimnosti predstavljanja, što će se nastaviti isticati evropskim i drugim međunarodnim partnerima.

Predsjednik HDZ-a BiH je razgovarajući o uticaju i oporavku društva od covida-19 uime građana Bosne i Hercegovine zahvalio za solidarnost Republike Hrvatske u donaciji vakcina protiv covid-19, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

(StarMo)