Naslovnica Politika Čović i izraelskom ambasadoru o izmjenama Izbornog zakona

Čović i izraelskom ambasadoru o izmjenama Izbornog zakona

97
foto arhiva

Mostar — Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović susreo se u četvrtak sa Noah Gal Gendlerom, ambasadorom Države Izrael za Bosnu i Hercegovinu, sa sjedištem u Tirani, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

Zvaničnici su razgovarali o saradnji, diplomatskim odnosima između dviju država, o borbi s epidemijom korona virusa (COVID-19), te o društveno-političkoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji.

Istaknuto je kako je saradnja na ekonomskom i privrednom području u stalnom napretku te da ima prostora i za jaču saradnju i širenje na druga područja.

Predsjednik Čović posebno je pozdravio održane sastanke na temu Trilateralna saradnja – razmjena iskustava Izraelske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju, Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske sa Posavskim, Livanjskim i Zapadnohercegovačkim kantonom. Saradnja se odnosi na područja upravljanja vodnim resursima (melioracija polja), ruralni razvoj, podsticanje malih i srednjih preduzeća, razvoj socijalnog sektora i obrazovanje.

Ambasador Gendler prilikom sastanka je istakao kako Izrael u Bosni i Hercegovini vidi prijatelja, ali i partnera s kojim želi sarađivati te razmjenjivati znanja i iskustva. Izrael strateški ulaže u moderne tehnologije i želi biti proaktivan partner u oblasti privrede što su izraelski partneri demonstrirali i oko rekonstrukcije i novog poslovnog početka i razvoja Aluminija.

Na sastanku se, razgovaralo o aktuelnoj situaciji u obje zemlje. Čović je informirao ambasadora Gendlera o predstojećim aktivnostima BiH na putu evropskih integracija. Izmjene Izbornog zakona BiH, istaknute su kao prioritet, čime će se osigurati jednakopravan odnos konstitutivnih naroda u tijelima vlasti na svim nivoima, stoji uz ostalo u saopštenju za javnost koje je objavio HDZ BiH.

(StarMo)